PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinc nous casos positius aliens a l’obra eleven els contagis a 34

El SAAS fa una crida al Col·legi Oficial d’Infermeria per ampliar l’equip de rastrejadors fins a una seixantena

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir. | SFGA/CEsteve

El Ministeri de Salut va confirmar ahir a la roda posterior al Consell de Ministres cinc nous casos de coronavirus al Principat, que eleven el nombre d’infectats a 34; tots ells presenten simptomatologia lleu. Tres dels malalts van ser detectats abans-d’ahir i dos el dilluns, entre els quals hi ha una infermera del SAAS, que  va resultar positiva en una prova TMA i s’hauria contagiat en passar uns dies a un altre país, i un jove asimptomàtic que es va trobar a través del control de screening als futbolistes.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va concretar que cap dels malalts forma part del nucli de contagi del rebrot sorgit a una obra d’Escaldes-Engordany ni formen part dels contactes del noi contagiat a Lleida. Així, va emfatitzar que els contagis formen part de «la cua del gran brot pandèmic que hem tingut perquè alguns països d’Europa han obert abans d’aixafar del tot la Covid», tot fent referència a Espanya i França. Tot i això, el Govern reitera que es mantindran obertes les activitats econòmiques i s’intentarà «fer vida el més normal possible» per evitar-ne un impacte.

Andorra registra un total de 889 casos de SARS-CoV-2 des que va esclatar la crisi sanitària, 803 persones recuperades i 52 defuncions. Per tal de mantenir el control epidemiològic, el ministre Benazet també va aprofitar per explicar que s’estan desenvolupant les enquestes i protocols de rastreig de forma activa i ràpida, així com ampliant el nombre de rastrejadors. De moment, hi ha 15 persones que estan duent a terme aquesta tasca que consisteix a «indagar mitjançant un qüestionari, quines són les persones que han estat en contacte [amb un positiu], i aïllar-les». La majoria de rastrejadors són personal de l’àmbit de la salut, sobretot l’àrea d’epidemiologia, tot i que també n’hi ha d’altres àrees que els donen suport així com voluntaris amb perfil sanitari, o inclús, professionals del CRES que tenen habilitat amb les enquestes», va especificar Benazet, tot recordant que en paral·lel i en coordinació amb el Servei d’Ocupació es tramiten les baixes dels contactes dels malalts i se’ls sotmet a un estudi serològic d’entrada, per detectar si ja han passat la malaltia, i a una prova TMA. El nombre de rastrejadors actual és de 38, tot i que Salut ha fet una crida al Col·legi Oficial d’Infermeria per augmentar el personal fins a una seixantena.

La majoria de les infeccions són importades d’altres països, però no per part de visitants. En aquest sentit, el titular de Salut va apuntar que des del ministeri creuen «que la infecció ve de gent [resident] que s’infecta i torna».

Fins ara, els nous casos presenten un grau de gravetat menor que els detectats entre els mesos de març a juny. Un dels motius podria ser, diuen des de l’Executiu, que «estem veient la base» dels contagis, els quals estan afectant gent més jove. No obstant això, demanen seguir amb les mesures establertes per la Llei de seguretat sanitaria.

Centres sociosanitaris

Per reforçar la coordinació dels centres sociosanitaris també s’ha aprovat la creació de la Comissió de Seguiment dels centres sociosanitaris. Estarà formada pel ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, el de Salut, dos portaveus del SAAS, la presidència de la Federació de la Gent Gran del Principat d’Andorra i els directors dels centres sociosanitaris. L’òrgan permetrà analitzar la gestió i necessitats dels centres, especialment ara, davant la pandèmia.

Més de 4.000 TMA a la població des del juny

El país ha fet proves TMA a 4.281 persones sospitoses de patir coronavirus des del dia 1 de juny i 1.000 des del dijous passat. El Ministeri de Salut espera efectuar-ne unes 250 diàriament. De moment, al ‘StopLab’ de la caserna de Bombers se n’han fet 631. D’aquestes, 160 es van fer el dimarts i 182 el dilluns. A més, Benazet va constatar-la com «un dispositiu útil» en clau d’estratègia per controlar la pandèmia, tot i que recordava que cal que passin cinc dies després d’estar en risc de contagi per sotmetre’s a les proves.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT