PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Així serà la nova Segona B

A més de la creació de la Lliga Pro, la categoria de bronze, on jugarà l’FC Andorra, també patirà modificacions

Per Vicente Pallarés

Els jugadors de l’FC Andorra celebren un gol contra el Leganés al Prada de Moles.
Els jugadors de l’FC Andorra celebren un gol contra el Leganés al Prada de Moles. | MARICEL BLANCH

La Segona divisió B, on competeix l’FC Andorra, canviarà per a sempre a partir de la temporada 2020/21. Els efectes que ha deixat la Covid-19 en la societat també han afectat al món de l’esport i, en el cas del futbol, la categoria de bronze espanyola és la que sofrirà més modificacions. Fins ara, la Segona B estava formada per quatre grups de 20 equips dividits sota criteris geogràfics, excepte casos puntuals com els clubs de les illes. Tots ells, lluitaven per pujar a Segona, també coneguda com a LaLiga Smartbank, o, en canvi, podien baixar a Tercera, allunyant-se del futbol professional. La fase d’ascens constava d’un enfrontament directe entre els líders dels quatre grups, per tant, dos d’ells ja pujaven a Segona directament i els altres dos es reenganxaven al play-off que disputaven els segons, tercers i quarts classificats de cada grup, on es decidien els altres dos clubs beneficiats amb l’ascens. No obstant això, ara encara es complica més l’assumpte.


Un dels canvis ja confirmats per la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) és que la Segona B ja no constarà de quatre grups, sinó de cinc, pel que hi haurà 100 equips en total en lloc de 80. Aquests cinc grups es dividiran en deu subgrups. En cada subgrup, es jugaran 18 jornades, és a dir, partits d’anada i tornada tots contra tots. Si la RFEF segueix respectant la geografia com a criteri de divisió, l’FC Andorra podria quedar assignat al grup del Lleida Esportiu, l’Olot, Llagostera, El Prat, Badalona i Espanyol B, a més del Barça B, Sabadell, i Cornellà, en cas de que cap d’ells pugi a Segona A en l’actual play-off que s’està disputant en Màlaga. Si no fos així, també podria entrar en aquest grup el Gimnàstic de Tarragona o equips de les Illes Balears o la província de Castelló, encara que també s’ha de tenir en compte si algun equip català puja des de Tercera, com l’Hospitalet i el Terrassa FC, equips que lluitaran entre ells per a aconseguir-ho. Cal destacar que El Prat i el Badalona s’han lliurat del descens amb l’ampliació d’equips. La RFEF no ha volgut castigar cap club en aquest sentit, en canvi, sí que s’ha organitzat la promoció d’ascens des de Tercera i aquí s’explica l’augment d’equips.

 

Format d’ascens 

 

Segons la classificació d’aquests primers subgrups que acabarien en gener, començarà la fase d’ascens amb 30 dels 100 equips, és a dir, els tres primers de cada subgrup. Aquesta nova etapa de la temporada encara no té nom ni un format definitiu, però se sap que quatre dels 30 equips pujaran a Segona A i els 26 restants competiran en la Segona B Pro la temporada 2021/22. Per tant, pel conjunt del Principat serà una obligació finalitzar la primera fase entre els tres primers. No obstant això, si quedés quart, cinquè o sisè, també podria lluitar en la segona fase per obtenir un lloc en la Lliga Pro, que estarà formada pels 26 equips que perdin la fase d’ascens a Segona, deu equips que lluitaran per un lloc i els quatre equips que baixin de Segona. Contràriament, per a un equip amb aspiracions importants com el tricolor, una ensopegada aquest any suposaria un autèntic desastre, ja que en cas de baixar a Tercera, es passaria de competir en la tercera categoria  del país veí del sud a la cinquena, amb molta menys repercussió, i quedar-se en Segona B, «seria un descens encobert», com ja va declarar el director esportiu del club del Principat, Jaume Nogués, a EL PERIÒDIC en una valoració dels beneficis de la nova Lliga Pro 2021/22.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT