Escaldes-Engordany
La nova llei de contractació pública afavorirà la competitivitat andorrana
El text s’homologarà a la legislació europea que ofereix més marge a l’Estat a l’hora de convenir serveis
La nova llei de contractació pública que el Govern pretén entrar a tràmit parlamentari després de l’estiu afavorirà la competitivitat de les empreses andorranes, ja que s’homologarà a la legislació europea. Així ho confia el gerent de la CEA, Iago Andreu: «Si es fa bé, suposarà una oportunitat per a Andorra, perquè la legislació andorrana s’equipararà a la de la resta de països europeus, que s’articulen per via de directives, el que vol dir que l’Estat té més marge a l’hora de contractar serveis». Ara bé, la facilitat amb què les empreses andorranes puguin expandir-se cap a Europa, i empreses europees puguin instal·lar-se al Principat, dependrà directament de l’acord d’associació. «Però del que es tracta és de reivindicar la professionalitat i el talent que hi ha al país», va declarar Andreu.
Tot i que el text encara s’està redactant, el gerent de la CEA va avançar que des de la confederació es demanarà que, en paral·lel, també es treballi en un plec de bases nacional. «Els plecs de bases són les normes que diuen com s’ha de fer un concurs públic i a vegades les normes no s’inclouen en la llei, però a la pràctica tan important és la llei com la normativa que la desenvolupa», va reivindicar Andreu, tot afegint que les concessions administratives s’han de regular també amb criteris econòmics. En aquest sentit, va recordar que adjudicacions «tan habituals com les del transport públic o la recollida d’escombraries es podrien realitzar de manera més transparent, amb una llei clara que no donés peu a interpretacions com l’actual», que data del 9 de novembre del 2000 i «està obsoleta i ha presentat nombroses deficiències».
Així mateix, i a banda de les concessions administratives, Andreu va demanar «no oblidar les concessions de domini públic o de sòl», que inclouen, entre molts altres, el sector de l’esquí o el desenvolupament d’una política energètica, en la qual la implicació del sector privat resulta fonamental.
Evitar l’intrusisme
Un altre dels objectius de la nova llei serà evitar intrusismes, no tant en el sentit estricte de la paraula, sinó en «intrusismes que realment no ho són». A tall d’exemple, Andreu va mostrar compres de serveis per part de l’Administració a empreses estrangeres, quan hi ha companyies al país que poden oferir els mateixos serveis. «Això no és intrusisme, però la llei ha de servir per posar en valor l’experiència de les empreses que ja estan a Andorra. Tampoc és proteccionisme ni nacionalisme; simplement és voler tenir les garanties d’un bon servei que oferirà una empresa que ja coneix el mercat en el qual ha d’operar. S’ha de prioritzar», va apuntar el gerent.
Quant a l’intrusisme literal, aquell que correspon a «empreses que estan fent una feina per la qual no estan qualificades o es troben de forma irregular al país», Andreu va matisar que la llei actual ja ofereix els mecanismes escaients per combatre’l i és «un tema que no ens preocupa».
Finalment, la nova legislació hauria d’especificar la vinculació dels agents implicats, ja que si actualment el Govern i els comuns en formen part de manera clara, hi ha més dubtes sobre les entitats públiques i parapúbliques. «La contractació pública ha de donar eines a les empreses, com la seguretat jurídica, però també a l’Administració perquè sempre pugui contractar la millor opció, i no la més barata», va concloure el gerent de la CEA.