PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’StopLab de Bombers duplica la capacitat de proves fins a les 240

Des d’ahir, hi ha un segon equip amb dos professionals que recull i processa les mostres

Per Lídia López

Un infermer recull les mostres per analitzar d’un home.
Un infermer recull les mostres per analitzar d’un home. | El Periòdic / L.L.

L’StopLab ubicat a la caserna dels Bombers de Santa Coloma va augmentar ahir la seva capacitat de treball. Des de la seva posada en marxa el darrer dijous, només hi havia activat un equip, consistent en dos professionals, que realitzaven les proves. Però des d’ahir, es disposa d’una segona àrea que permet duplicar la capacitat d’atenció de l’StopLab.

Segons va indicar el coordinador de l’StopLab, Juanjo Barrio, el procediment és molt ràpid, ja que «en menys de cinc minuts ja s’ha recollit i processat la mostra». De fet, ahir al migdia, als volts de les 12.30, ja s’havien realitzat un centenar de proves. 

Totes les persones que arriben al centre per fer-se la prova ho fan amb la cita reservada i respecten les hores establertes, una qüestió important per garantir el funcionament del servei i evitar cues. El procediment i distribució de l’espai és similar al que es va establir amb les proves d’anticossos, amb els grups de treballadors repartits en taules. En aquesta ocasió, són únicament dos professionals els que formen cada equip, un infermer del cos encarregat de recollir les mostres i un altre bomber que processa les dades a l’ordinador. «Cada taula té capacitat per fer 120 proves al dia, així que des d’ara, en podem fer 240», va recalcar Barrio. 

Les proves TMA, que són les que es realitzen a la caserna, consisteixen en un frotis a la gola que es reserva en un tub. Aquest, s’identifica amb un codi de barres per ser enviat al laboratori, on s’analitza mitjançant les màquines cedides per Grífols. En només 24 hores s’obté el resultat, i si aquest és positiu, la persona és contactada i se li indica com ha de procedir. Si passat el dia no es rep cap comunicació, significa que el resultat és negatiu. En aquest cas, es pot consultar al metge referent per rebre la confirmació definitiva. 

La principal motivació de la gent que s’ha fet la TMA és la precaució. És a dir, el perfil més freqüent entre els que s’han sotmès a aquesta prova voluntària consisteix en la persona que s’ha desplaçat i ha visitat zones on s’estan donant casos de coronavirus. Així mateix, també hi ha gent que acudeix a l’StopLab per haver assistit a festes on no s’ha pogut guardar la distància

Més protecció dels professionals

L’StopLab de Bombers està dedicat únicament per a fer-hi proves TMA, si bé, tal com va indicar el coordinador del centre, «si una autoritat mèdica ho requereix, també podem dur a terme una prova PCR», ja que també disposen de les eines necessàries. Tal com va explicar Barrios, en comparació amb els tests d’anticossos, l’infermer que recull les mostres «s’ha de protegir més perquè està molt més exposat». I és que els professionals s’han d’acostar a la cara dels usuaris per fer el frotis, moment que la persona pot reaccionar tossint amb el procediment de la mateixa prova.

Per això, els infermers utilitzen una doble mascareta, dos parells de guants i ulleres de protecció. A més, en el cas del guant exterior, és rebutjat juntament amb l’embolcall del kit amb l’obtenció de cada mostra.

Ara per ara, els Bombers que treballen fent les proves no tenen una previsió sobre quant de temps es mantindrà l’StopLab. De fet, l’establiment d’aquest espai és un dels eixos d’actuació principals de l’Executiu per tal de controlar i fer seguiment dels nous casos de la Covid-19 que es van detectar el passat dilluns, 13 de juliol, quan el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van anunciar que la voluntat era la d’augmentar la capacitat de diagnòstic. D’aquesta manera, volien passar de fer 800 proves setmanals de PCR i TMA a fer-ne 2.000. A més, també mantenen el CAP de la Sardana, que resta tancat per a la resta de procediments, com a punt per a recollir mostres.

L’StopLab de Bombers funciona de dilluns a divendres de 8.00 a 18.00 hores. Les persones interessades a fer-se la prova, han de demanar cita prèvia trucant al 821955.

La diferència entre les proves PCR, TMA i d'anticossos

Mentre que els tests de cribratge observaven si hi havia restes d’anticossos amb una petita mostra de sang, les proves PCR i TMA fan les deteccions a través del material genètic. Però, a banda de les qüestions tècniques, la diferència entre una prova i l’altra és el seu procediment. Així, mentre una TMA requereix només un frotis a la gola, la PCR necessita un doble frotis al nas i la gola. En qualsevol cas, es tracta d’un procediment indolor que sí que pot ser molest. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT