PUBLICITAT

Pintat veu Andorra com un tros de l'Arieja o de Lleida si no fa respectar la seva sobirania en la integració a Europa

  • L'excap de Govern considera que la negociació de l'acord monetari "se'ns ha escapat de les mans"
  • Considera tactista el posicionament de Bartumeu negant-se a donar la legislatura per acabada
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY


14122010pintat
L'excap de Govern, Albert Pintat, durant una de les últimes entrevistes en el càrrec. Foto: TONY LARA
L'excap de Govern, Albert Pintat, creu que el camí que ha de seguir Andorra en les seves relacions amb Europa és el de caminar cap a un mercat únic perquè béns i serveis puguin circular lliurement 'a un cost correcte'. Pintat creu que en aquest camí, Andorra ha de pagar 'el cost de la transparència, de l'honestedat' i procurar que no hi hagi incompliments de les normes comunitàries. Però ha deixat clar que en el procés s'ha de respectar la sobirania andorrana perquè sinó 'ens haurem integrat tant que serem un tros de l'Arieja o de Lleida'. De fet, l'excap de Govern s'ha mostrat contundent i ha dit que 'hi anem de cap'. En aquest sentit, el polític lauredià ha explicat que aquesta situació és fruit de la política que està duent a terme Europa que intenta unificar tot el que pugui ser un problema, com s'ha demostrat amb Suïssa, Liechtenstein o Mònaco. Pintat ha fet aquestes declaracions a AD Ràdio.
Albert Pintat també ha fet referència a la polèmica sorgida entorn a la negociació de l'acord monetari amb la Unió Europea que considera que 'se'ns ha escapat de les mans' ja que creu que Andorra no podrà assumir tot el cabal que aquest acord comporta. En aquest sentit, l'excap de Govern no descarta convertir-se en estat membre de la Unió Europea, perquè creu que ja que es camina cap a l'assumpció de tot el cabal europeu, més val una integració que comporti més avantatges, que els de l'acord monetari.

D'altra banda, Albert Pintat s'ha mostrat sorprès per les declaracions del cap de Govern, Jaume Bartumeu, en les que no donava per acabada la legislatura. De tota manera, l'excap de Govern ha lamentat que ara es doni la culpa de la situació a l'oposició perquè considera que amb l'experiència i l'estil de Bartumeu en política, 'era previsible acabar com hem acabat'. Creu que demanar ara a CR que faci l'esforç per salvar la legislatura 'fa somriure' perquè precisament 'qui ara ho demana' durant catorze anys 'ho havia negat constantment' amb temes d'estat com el d'Europa.

Pintat considera que aquest canvi d'opinió de Bartumeu forma part de la tàctica política i en aquest sentit ha afegit que 'el personatge fa molts anys que està a la primera línia política i en sap molt de tàctica, d'anar canviant de cavall o de soci' però ha deixat clar que quan es governa sense majoria és fonamental buscar aliances, i si no s'aconsegueix, 'donar la paraula al poble'. En aquest sentit, Pintat ha manifestat que 'no passa res que una legislatura acabi abans d'hora' i s'ha mostrat convençut que l'equip de Govern, que ha qualificat de 'pràcticament professionals de la política' es tornaran a presentar, de manera que el canvi de decisió del cap de Govern 'és pura tàctica de voler guanyar mesos' però ha alertat que els problemes que ha d'afrontar Andorra, amb aquesta actitud, encara empitjoren més.

Albert Pintat ha analitzat la situació actual del país deixant clar que la globalització ha portat una redistribució i que Andorra no ho ha entès ni ha sabut adaptar-se a les noves realitats, tot i tenir les capacitats per ser un país pròsper. Finalment, ha assenyalat que 'aquesta manera de governar ens portarà a continuar l'agonia i decadència' i ha alertat que si el país no s'adapta a la nova situació 'podem desaparèixer com a estat sobirà'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT