PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS creu que la pandèmia ha fet replantejar les estructures d’Estat

Salazar considera que s’ha posat en evidència la necessitat de creació d’un atur contributiu

Per Irene Mas Fàbrega

Els consellers socialdemòcrates Roger Padreny i Judith Salazar al Consell General, en una imatge d’arxiu.
Els consellers socialdemòcrates Roger Padreny i Judith Salazar al Consell General, en una imatge d’arxiu. | MARICEL BLANCH

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que les crisis sanitàries i econòmiques derivades de la Covid-19 al país han deixat, com a precedent, una necessitat de replantejament de les estructures d’Estat. Així ho va explicar la consellera general del PS, Judith Salazar, en declaracions a EL PERIÒDIC: «L’experiència fa que ens plantegem quines estructures d’Estat tenim i quin tipus d’Estat volem; si volem un Estat fort, si volem un Estat en el qual la tendència sigui reduir despeses i aprimar el sector públic, o si per contra el que volem és donar importància a fomentar una bona sanitat, vetllar per una educació que sigui capaç de reinventar-se en molt poc temps, etc. Tot això suposa destinar diners a professionals i invertir en recursos, i això és el que nosaltres, precisament, associem a l’estat del benestar amb unes estructures consolidades. Un Estat fort que pugui donar resposta a situacions imprevistes», va apuntar la consellera.

En la mateixa línia, Salazar va reconèixer que des de l’Administració «s’ha hagut de fer un esforç» per regular mesures que fins ara no existien com la reducció de la jornada laboral o la suspensió del contracte de treball «per intentar donar solució a un problema que va caure i que ningú no tenia previst». Així, va considerar que «si això hagués estat regulat d’una altra manera, potser no hauríem d’haver anat a correcuita». Així, va reiterar el reclam dels socialdemòcrates de la creació d’una branca contributiva d’atur al país tenint en compte que les mesures esmentades «estan previstes fins al 31 de desembre d’enguany com a màxim. Les mesures, ara per ara, no tenen una vocació de perdurabilitat. La llei és clara però entenem que l’allargament de les mesures és incert perquè no sabem com es comportarà la crisi sanitària». Tot i això, va explicar que «en cas que es volgués que tinguessin continuïtat tornem a la mateixa idea de plantejar-nos parlar d’atur contributiu i exportable».

La consellera general també va valorar la importància de la despesa que té l’Estat per fer front a la pandèmia i va repetir que «s’hauran de reveure moltes coses. Haurem de veure com es resol i com es retorna aquesta despesa, perquè per més que puguem accedir a finançament extern, després aquest s’haurà de retornar». Tot i això, va considerar que la crisi sanitària segueix activa i que «quan coneguem la magnitud econòmica del que ha suposat i està suposant la pandèmia, haurem de fer un balanç de les conseqüències que deixi i adaptar-nos per fer-los front».

 

Comunicació amb el Govern

D’altra banda, Salazar va posar en consideració que des del Partit Socialdemòcrata creuen que se’ls ha integrat poc en la presa de decisions i la duta a terme d’accions per a la gestió de la crisi: «Per a la creació de la primera Llei Òmnibus vam fer un esforç entre tots, vam compartir la feina i vam mirar de prendre una posició comuna. A partir de llavors, però, la cosa ja es va començar a dividir en opcions polítiques». Va remarcar, però, que «és el Govern qui ha de decidir quin tipus de relació volen amb l’oposició. Des del nostre punt de vista, entenem que finalment possibilita construir opcions molt més equilibrades o molt menys polaritzades el fet que integris el màxim d’opcions polítiques que puguis».

 

Teixit social i econòmic

Finalment, la consellera general va fer valdre la proposta que ha tramitat el PS recentment sobre la creació d’una comissió que inclogui tot el teixit social i econòmic del país per a la generació de línies d’actuació de cara a la gestió de la pandèmia d’ara endavant que serveixin per tothom: «Per intentar sumar esforços volem construir posicionaments que siguin equilibrats, que integrin diferents opinions i tendències. La bondat de treballar en equip és justament poder abastar molt més camp que si es treballa de manera individual. En aquest sentit, no podem prescindir de ningú, ens fa falta la feina de tothom i ens fa falta mobilitzar-nos perquè les conseqüències econòmiques del problema sanitari són molt àmplies i de molta magnitud. Hem d’intentar buscar solucions i tenir en compte que com més gent integrem, més fàcil serà poder repartir aquestes tasques». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT