PUBLICITAT

Bartumeu torna a oferir un pacte al qual Gabriel no dóna crèdit

  • Un cap de Govern molt conciliador no aconsegueix convèncer el líder de l'oposició
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Canvi de matís i retorn al discurs de l'oferta de pacte i la mà estesa. Bones paraules cap a l'oposició reformista. Apel·lacions a la responsabilitat i a l'interès nacional. Alerta sobre la gran inconveniència d'anar ara a unes eleccions anticipades. Tots aquests factors defineixen el posicionament de Jaume Bartumeu quant al futur de la legislatura. ¿I els reformistes, què hi diuen? No donen crèdit: ja no és temps de pactes. Toca anar a eleccions, com més aviat, millor. Joan Gabriel va ser taxatiu.

Si en els darrers mesos, el discurs de Bartumeu havia estat el de no voler parlar d'anticipades fins que el Consell rebutgés el pressupost de l'any vinent, ahir va fer un pas més i va tornar a l'oferta de pacte –no l'havia retirada, però sí deixada en un segon pla– que ja va formular fa un any. El cap de Govern va fer una crida a «les forces polítiques responsables» –de les quals se sobreentén que exclou ApC– per completar la reforma fiscal –IVA inclòs–, reformar l'administració pública, elaborar un pla estratègic per a l'educació i definir el nou marc de relacions amb Europa. Un pacte que passa per aprovar el pressupost, allò que els reformistes no han estat mai en disposició de donar-li.

Bartumeu va exhibit ahir el seu rostre més conciliador: Els socialdemòcrates no tenen l'exclusiva de la responsabilitat i el sentit d'Estat, va afirmar. I també va matisar el bloqueig del qual el PS ha acusat l'oposició: «No hi ha hagut tant bloqueig com sembla», va dir referint-se als nombrosos crèdits extraordinaris aprovats pel Consell General, a les lleis consensuades i a la possibilitat de votar juntament amb CR els tres textos d'imposició directa. Bartumeu va avançar que en els propers dies es posarà en contacte amb el cap de l'oposició, Joan Gabriel, per sondejar la possibilitat d'un acord.

Però potser no caldrà: Gabriel va rebutjar el pacte i va ser taxatiu: «El temps dels pactes ja ha passat i ara el que cal és dissoldre el Consell tan bon punt s'hagin aprovat les tres lleis d'imposició directa». El líder dels reformistes va acusar el cap de Govern de «marejar la perdiu» i de fer perdre el temps amb l'allargament d'una legislatura que CR considera agònica. «Cada dia que passa estem perdent un temps preciós per al futur d'Andorra», va dir.

Gabriel també va discrepar de Bartumeu quant a la possibilitat d'aprovar l'IVA juntament amb les lleis d'imposició directa: «Cal temps per treballar una llei com aquesta, que té una gran afectació sobre l'activitat comercial», va afirmar Gabriel que va descartar poder negociar l'IVA en un clima polític poc procliu a l'entesa.

Gabriel va assegurar que els reformistes estan preparats per anar a les eleccions: «CR està preparada i que ningú dubti que farem llistes a totes les parròquies», va declarar, tot i ser conscient que caldran «aliances més àmplies» amb altres grups i independents.

Amb la negativa de Gabriel s'esvaeix l'única possibilitat que els quedava als socialdemòcrates d'assolir un acord. I, de fons, una Europa que pressiona i que no vol mitges respostes.

¿coincidir amb les comunals? / Bartumeu no va descartar que les eleccions generals puguin coincidir amb les comunals de desembre de l'any vinent. El cap de Govern contempla com a hipòtesi que l'oposició s'avingui a enllestir les reformes més prioritàries i que aquest calendari porti a una dissolució del Consell General després de l'estiu vinent, fet que faria quasi inevitable la coincidència de les dues cites electorals. Amb tot, la voluntat dels partits és la d'intentar evitar aquesta coincidència, ja que dificultaria –encara més– la ja sempre costosa confecció de les llistes electorals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT