PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El rebrot no afecta les reserves dels hotels pel cap de setmana

La previsió mitjana d’ocupació és del 58% malgrat les fortes restriccions a Catalunya

Per Judith Sáez

Turistes a l’avinguda Meritxell.
Turistes a l’avinguda Meritxell. | MARICEL BLANCH

Els diversos brots de malalts de coronavirus tant a Espanya com a Andorra no han impedit que les previsions d’ocupació en els establiments turístics de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) es mantinguin respecte del cap de setmana passat. De fet, el promig de previsió és superior al de la darrera setmana pujant 3,16 punts, fins al 58,02%.
En aquest sentit, el director de l’UHA, Jordi Pujol, va destacar que «no hem notat l’efecte dels rebrots a nivells de reserva», tot mantenint l’esperança en què «les dades definitives de dilluns es corresponguin i puguem afirmar que de moment no ens han afectat».

I és que, tot i que s’estima una activitat del 54,23% per avui i una del 61,81% per demà, el sector hoteler no té clar si s’assoliran aquestes xifres. Molt menys si s’aconseguirà una variació positiva com en el darrer cap de setmana, que va resultar 9,23% superior a les xifres d’ocupació previstes. Per aquest cap de setmana, l’ocupació més alta es preveu a Encamp (71,83%), seguida d’Andorra la Vella (67,22%) i la Massana (66,78%). La més baixa seria a Sant Julià de Lòria (33,63%)

«És evident que si els rebrots van a més, en algun moment ho notarem», augurava Pujol. I hi estan anant. De moment, es podria complicar l’arribada de turistes catalans, ja que la Generalitat va demanar a gairebé la meitat de la població que es quedi a casa i els va imposar mesures restrictives per frenar la pandèmia. Ho va anunciar la consellera de la Presidència de Catalunya, Meritxell Budó, qui va especificar que afectarien a tota la comarca del Segrià, alguns municipis de la comarca de la Noguera i a tota l’àrea de Barcelona. De moment, encara no s’ha imposat el confinament obligatori tot i que des de la conselleries de Salut i la d’Interior catalanes també es va determinar la importància de limitar el contacte social i sortir només per necessitat. Per exemple, per anar a treballar o per comprar productes essencials, una qüestió que complicaria l’arribada de turistes d’aquestes zones al Principat durant els propers 15 dies.

Augment d’infectats

Mentre que a Catalunya s’han detectat 1.111 nous positius, a Andorra la xifra s’enfila a 25. Una dada significativa si es té en compte que el percentatge de població infectada és més alt al Principat. En concret, és d’un 0,03% del total d’habitants, a diferència del 0,014% a Catalunya.

Des del Ministeri de Salut però, van constatar que es tracta de malalts que formen part del mateix focus de contagi de la construcció d’Escaldes-Engordany i que tots ells presenten una simptomatologia lleu o són asimptomàtics. És per això, que les enquestes epidemiològiques a tots els afectats segueixen en marxa i el Govern confia en què el rebrot està controlat.

Festes majors

El Ministeri de Salut està estudiant quines activitats de les festes majors es podran realitzar aquest estiu i quines es poden ajustar a les mesures de seguretat per evitar possibles nous contagis. Tot i que encara no s’han formalitzat els programes, diversos comuns ja han anunciat alguns dels actes que quedaran suspesos, per exemple, Sant Julià de Lòria haurà de festejar sense cercaviles, gegants o el ball Cerdà i la Passa. A més, els concerts acabaran a les 21.00 hores i no hi haurà barres de bar. El que sí que s’ha assolit conservar, de moment, és el ball de la Marratxa tot i que adaptat per mantenir les distancies. En aquesta mateixa línia, aquest cap de setmana Canillo celebrarà la seva festa major sense actes nocturns i amb activitats que no estaran sobredimensionades, com aquelles infantils o esportives. Mentre que des del Comú d’Encamp es va anunciar ahir que es mantindrà la missa de festa major i el castell de focs. Pel que fa a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, encara estan estudiant les possibilitats les quals, diuen, podrien canviar segons «els esdeveniments que vagin succeint».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT