PUBLICITAT

El Comú d’Encamp reduirà el sou dels seus membres en un 10%

La corporació aprova una donació d’un milió i mig d’euros al fons solidari del Govern per la Covid-19

Per Irene Mas Fàbrega

Sessió ordinària del consell de comú d’Encamp celebrada aquest divendres al Pas de la Casa.
Sessió ordinària del consell de comú d’Encamp celebrada aquest divendres al Pas de la Casa. | ANA/M.P.

Durant la sessió ordinària de Consell del Comú d’Encamp que va tenir lloc ahir al matí al Pas de la Casa, els membres de l’Administració van aprovar la reducció del sou de la cònsol major, el cònsol menor i els consellers en un 10%. Els diners que suposarà aquesta rebaixa del salari es destinaran al teixit social de la parròquia. Segons va explicar la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, «vam determinar que la partida es destinés a matèria d’afers socials que tenim a la parròquia. Es tracta d’ajudes destinades, per exemple, a activitats d’estiu i a famílies. Entenem que quan comenci l’escola també es necessitarà donar més ajudes d’aquest estil per tot el que es refereix a l’activitat escolar, les escoles bressol i tots els serveis comunals que afecten les famílies i que són pels infants. De fet, a l’última comissió d’afers socials, s’ha donat molta més ajuda social que la que es donava normalment».


En referència a la mesura, els dos grups de l’oposició, Agrupació Encampadana i Partit Socialdemòcrata + Independents van mostrar-se favorables. David Ríos, conseller del PS, va afegir que «nosaltres ja vam fer aquesta donació de manera voluntària el mes passat. Com que el comú no havia decidit res vam fer una aportació voluntària del 10% dels nostres salaris. El PS+Independents com a partit polític a totes les parròquies del país on hi ha representació vam aprovar, en un comitè directiu, de rebaixar-nos el sou en aquesta proporció de manera voluntària si és que no hi havia un altre acord que ens obligués. Si el comú no hagués pres aquesta decisió, nosaltres hauríem seguit donant de manera voluntària el 10%». 

1,5M€ al fons solidari del Govern

Per altra banda, els membres del Comú encampadà van aprovar la donació d’un milió i mig d’euros al fons solidari del Govern en el context de la crisi sanitària de la Covid-19 amb l’abstenció dels socialdemòcrates. Segons va apuntar la cònsol major, «s’havia de fer l’aprovació per tirar endavant la mesura. Estem esperant a l’últim informe d’intervenció. Hem de treure aquests diners d’altres partides. En el moment que es faci l’informe i es validi, i dotem aquesta partida de milió i mig d’euros farem efectiva la transferència al compte de solidaritat». Ríos, va explicar que l’abstenció «l’hem decidit per un motiu de forma i un motiu de fons. El de forma és que els cònsols tant sigui en reunió de cònsols o en una reunió informal van decidir que s’havia de fer aquesta aportació al Govern i aquesta aportació és molt important pel Comú d’Encamp. És un milió i mig d’euros que, com que no el tenim, el més probable és que s’hagin de fer a càrrec d’endeutament. La qüestió de forma és molt senzilla, aquesta decisió no s’ha passat per comissió, per tant no l’hem pogut discutir ni en comissió ni en junta de govern i ens hem trobat amb el fet que hem hagut de prendre la decisió al Consell de Comú. Entenem que aquesta no és la manera habitual per prendre una decisió tan important com aquesta que afecta tant a les finances del nostre comú».


Tal com va explicar Mas, l’import d’1,5 milions d’euros que s’aportarà a l’Executiu repercutirà en els ciutadans i va considerar que es tracta d’un «acte de solidaritat», ja que cal tenir en compte que el Govern, només entre els mesos de maig i juny, ha aportat un total de 2,8 milions d’euros a la població de la parròquia que s’ha vist afectada per un ERTO. Tot i això, el PS va considerar que aquests diners pot ser que no acabin repercutint en els habitants d’Encamp, ja que la formació socialdemòcrata és partidària que sigui la corporació qui distribueixi aquests diners directament a la ciutadania. 


Finalment, durant el Consell de Comú, es va informar sobre la modificació de la Llei de Finances Comunals. Segons va apuntar Mas, s’ha fet una feina de prop de tres anys. Havíem d’adaptar la llei de les finances comunals a les noves normatives i per tant, el que s’ha aconseguit és afegir altres punts dins d’aquesta proposta de llei tal com proposava l’empresa OCPS que és qui ha assessorat les modificacions».

Rascagnères recorda que el tabac mou 100 milions a l’any

Davant el fet que l’Assamblea Nacional Francesa aprovés abans d’ahir una esmena que podria comportar una reducció en la quantitat de cartrons de tabac que els francesos podrien introduir al seu país, el cònsol menor del Comú d’Encamp, Jean Michel Rascagnères, va explicar que la corporació no té una posició oficial davant aquest anunci però va posar en valor la importància econòmica que suposa la indústria tabaquera al país i, especialment, al Pas de la Casa. En aquest sentit, va pronosticar que davant l’acceptació d’aquesta mesura, Andorra es veuria afectada tenint en compte que el negoci genera al voltant de 100 milions d’euros. Va afegir, però, que aquesta decisió no és definitiva i que, dins un escenari de normalitat, s’aprovaria abans que acabi l’estiu. Igualment, va posar en valor que la Unió Europea preferirà vetllar per «preservar la llibertat de circulació de mercaderies».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT