PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cultura presenta una proposta de l’Estatut de l’Artista als consellers

Els membres de la comissió hauran de valorar l’informe que estabeix un marc legal pels professionals del sector

Per Judith Sáez

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant la compareixença davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports.
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant la compareixença davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports. | Eduard Comellas

Ja està llest el primer informe relatiu a l’Estatut de l’Artista que ha elaborat el Govern amb l’objectiu de regular i normativitzar la professió. La proposta es basa, en part, en els marcs legals de països veïns que ja han abordat la situació anteriorment i poden servir a Andorra a l’hora d’abordar la situació, tal com va explicar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.

Des del ministeri pertinent van considerar que «l’informe normalitza la situació de l’artista d’una manera àmplia i no només com un creador». D’aquesta manera, es considerarà «artista» als professionals vinculats a la creació artística i el món de la cultura amb l’establiment d’un marc legal que els asseguri les condicions necessàries per al desenvolupament de la seva activitat, tot i que encara no són concretes. Tanmateix, la ministra Riva va deixar clar durant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports relativa a l’informe que «estem parlant de modificació de lleis laborals, de cotització o de regió fiscal».

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va incidir en el fet que els consellers i conselleres de la comissió tindran l’oportunitat de modificar aquest primer document de diagnosi, el qual va néixer a partir d’una proposta de la mateixa formació a finals de l’any passat. De fet, el PS va demanar al Govern que elaborés aquest estudi de l’activitat del teixit cultural del país per millorar-la a través d’accions i polítiques legislatives com les que ara s’han presentat en els terminis establerts, malgrat l’impacte de la crisi sanitària i l’aturada conseqüent.

Un dels objectius que va reivindicar la formació socialdemòcrata en aquell moment va ser l’acompanyament de l’artista en tot procés de creació i «posar les bases per construir un model cultural que sigui viable, rendible i ens enriqueixi com a societat». En aquest sentit, la ministra Sílvia Riva va anunciar davant els mitjans de comunicació que l’artista ha de ser un professional. «La persona que dedica de manera professional el seu temps és considerat dins d’aquest règim», va apuntar.

En el cas de les persones que formen part d’altres sectors professionals però que també exerceixen l’ofici artístic, Riva manifestava que és «una situació que se seguirà produint». Tot i això, també explicava que s’ha introduït en l’informe, que ara està en mans dels consellers, «una proposta per considerar de manera diferent les manifestacions artístiques en funció de la voluntat de l’impulsor», és a dir, establir un règim diferent a persones que tenen una formació en art, i tinguin sensibilitat per fer aportacions al món cultural, a altres qui la seva obra tingui vocació de ser venuda. «No es vol crear cap desigualtat», etzibava Riva, qui tornava a insistir en el fet que «hi haurà una selecció de manifestacions i activitats culturals» i no descartava que «aquell qui és un professional i compleixi un règim a les seves especificitats crearà sinergies en l’amateur que també promou».

L’informe, que ha estat elaborat per l’especialista en gestió cultural, Antoni Nicolau, haurà d’analitzar-se i treballar per part dels consellers, mentre que el ministeri seguirà elaborant el Llibre blanc de la cultura. En concret, es preveu que aquesta «eina de planificació estratègica de les polítiques culturals d’Andorra, elaborat de manera participativa amb els agents culturals i la ciutadania» estigui llest el mes de desembre d’enguany, d’acord amb el termini establert el desembre de l’any passat.

En aquest projecte, Cultura i Esports també compta amb el suport de la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana així com, una col·laboració amb la Fundació Julià Reig per desenvolupar l’estudi i diagnosi per tal d’analitzar  en profunditat les polítiques culturals del Principat i adaptar-les a les necessitats de la població. D’aquesta manera, la proposta d’informe de l’Estatut de l’artista s’inclou en el projecte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT