PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern fa obligatori l’ús de la mascareta a la via pública

L’incompliment de la norma comporta sancions de 100 euros i de 1.001 euros per reiteració

Per Lídia López

Els ministres Eric Jover i Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d’ahir.
Els ministres Eric Jover i Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

Portar la mascareta és obligatori a Andorra des d’avui. El Govern va canviar ahir de criteri i no va esperar a a la celebració del Consell de Ministres d’aquest matí per tal d’aprovar la mesura, tal com havia anunciat el mateix cap de Govern aquest dilluns. Així mateix, no complir amb la norma implicarà una sanció econòmica de 100 euros, i reiterar la infracció en costarà 1.001.

Així ho van anunciar el ministre Portaveu, Eric Jover, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una roda de premsa d’actualització sobre la Covid-19, on també van compartir la resta de mesures que s’apliquen a partir de la publicació dels decrets corresponents per tal de controlar els nous casos que s’han proudit, tant a dins del Principat com en els territoris veïns. El més dràstic, és doncs l’ús obligatori de la mascareta a la via pública i als espais tancats d’ús públic de totes les persones a partir dels 10 anys, a la vegada que també el recomanen per als nens a partir de sis.

No obstant això, hi haurà algunes exempcions. Serà el cas en què l’ús de la mateixa estigui contraindicat per motius mèdics, per totes les activitats físiques, excepte el ciclisme per zones urbanes o per anar a córrer sense que es pugui mantenir la distància de seguretat, les activitats escolars i ludicoinfantils, el servei de restauració o dins dels vehicles, quan es va sol o amb els convivents.

D’altra banda, el ministre Jover també va informar que les sancions que s’aplicaran són les pròpies de la Llei General de Sanitat, en la seva franja més baixa, que serà de 100 euros la primera vegada i de 1.001 euros si es reitera la infracció.

Protecció a la gent gran  

Com s’ha pogut comprovar al llarg de pandèmia, la població més vulnerable ha estat la de més edat. Per aquest motiu, es va fer una revisió de les mesures vigents en l’àmbit sociosanitari per tal d’evitar pràctiques de major risc. D’aquesta manera, si bé es mantenen en les mateixes condicions les visites per part de familiars als centres, es limiten les sortides dels padrins residents a l’exterior. En aquest sentit, les sortides a l’exterior quedaran restringides a un cop a la setmana, per un temps màxim de dues hores, i amb l’acompanyament de només un familiar. A més, queda prohibit que els residents facin pernoctacions o àpats fora dels seus centres, i que visitin llocs molt concorreguts.

Així mateix, es va decretar el tancament dels casals d’avis i llars de jubilats, malgrat que podran celebrar les activitats previstes pels mateixos a l’exterior. Per la seva banda, seguiran oberts els centres de dia.

Altres mesures  

Els ministre Portaveu també va compartir altres mesures que s’aplicaran per tal de controlar els contagis. D’una banda, Jover va comunicar que el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre Benazet, es van reunir amb els cònsols per parlar en relació a les festes majors, ja que una de les normes comporta la limitació de l’aforament de les activitats lúdiques a 50 persones si se celebra en un espai tancat i fins a 200 si és a l’aire lliure. Tots els cònsols van rebre positivament la notícia i es van emplaçar a una segona reunió, particular amb cada comú, per tal de revisar els programes d’actes previstos per les setmanes vinents i eliminar si cal algun d’aquests.

En aquesta línia, també es demanarà als propietaris dels establiments de restauració i bars que vetllin perquè no es produeixin aglomeracions a les zones annexes del local. 

Finalment, es va decidir que es torna a limitar l’aforament de passatgers al transport públic i es redueix novament fins al 50% respecte de la seva capacitat.

Sis casos actius  

El ministre Benazet va fer una actualització de la situació epidemiològica, i va confirmar que ja són sis les persones actives pel virus. Dos dels nous casos també es corresponen a treballadors de la construcció que haurien estat en contacte amb els anteriorment detectats, però la tercera persona s’hauria infectat en una cadena de contagis familiar, després que la seva mare fos positiva fa vàries setmanes. D’aquesta manera, en el moment de la roda de premsa, ja s’havien aïllat més d’un centenar de contactes d’aquests nous positius. 

En aquest sentit, Benazet va reiterar l’esforç que vol fer l’Executiu per tal d’incrementar la capacitat de fer diagnòstics i va anunciar que es manté el CAP de la Sardana per fer proves TMA i que demà s’establirà un StopLab a la caserna dels Bombers. Allà, s’hi podran adreçar totes les persones que sospitin que hagin pogut estar en risc de contagi, per exemple, per haver estat en un lloc amb brots, demanant cita prèvia al telèfon 821 955.

PUBLICITAT
PUBLICITAT