PUBLICITAT

FEDA aprova tirar endavant la geotèrmia a Escaldes

  • L'ens proposarà al Comú utilitzar el recurs per a la nova zona del Clot d'Emprivat
CLARA GARNICA
ENCAMP

El projecte de FEDA per tal de portar l'energia geotèrmia a Escaldes-Engordany va fer un pas endavant ahir amb l'aprovació, en consell d'administració de la parapública, de la realització de les proves específiques per tal de determinar-ne la seva idoneïtat. Abans, però, caldrà arribar a un acord amb el comú escaldenc per tal d'aprovar un conveni que garanteixi a l'ens que pot actuar, segons va explicar Albert Moles, director general de la parapública.

Moles va explicar que FEDA disposa d'un avantprojecte que valida l'extracció d'energia a partir dels pous d'aigua calenta a Escaldes, que brolla a uns 70 graus de temperatura. Actualment aquesta aigua ja s'utilitza per a serveis a la parròquia, però el director de FEDA va assegurar que hi ha possibilitats que es pugui treure més quantitat d'energia del pou del Pont de la Tosca o a d'altres pròxims. Per aquest motiu FEDA proposarà posar-la en una xarxa de calefacció urbana i distribuir-la a la nova zona del Clot d'Emprivat que s'ha d'urbanitzar pròximament.

Moles va recalcar la necessitat de reduir l'energia calorífica generada a partir de gasoil o d'electricitat, ja que en aquest sentit «Andorra ja no pot créixer més», va assegurar el directiu. En aquesta línia també s'està avançant en un projecte de cogeneració de gas a la Comella, similar al que s'ha d'aplicar a Soldeu. L'any vinent s'iniciaran els estudis de viabilitat tècnica i es procedirà a l'anàlis de tots els edificis per tal de concretar aquest sistema de cogeneració a les llars. Segons Moles, l'aplicació total no es produirà fins d'aquí «dos o tres anys».

A més de l'aposta per tirar endavant un sistema de geotèrmia a Escaldes, el consell d'administració de la parapública també va aprovar ahir tirar endavant mesures de vent al Pic del Maià per determinar si es pot implantar l'energia eòlica. D'altra banda, Moles va mostrar la seva satisfacció perquè la parapública «assolirà» el que dictava el pressupost d'aquest 2010.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT