PUBLICITAT

El TDAH més enllà de la infància

  • L'Associació Albatros i la Fundació Privada BPA organitzen una conferència amb el doctor Bauermeister per parlar de la persistència del trastorn a l'adolescència i com afrontar la situació
E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Manel Vela, de l'Associació Albatros, i la gerent de la Fundació Privada BPA, Carme Garcia, ahir. Foto: TONY LARA

El trastorn de dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH) afecta entre un 5% i un 7% de la població infantil i juvenil arreu del món. Traslladant aquestes xifres a casa nostra, l'Associació Albatros calcula que, al Principat, hi ha al voltant de 500 nens i nenes que pateixen aquest trastorn, és a dir, un infant a cada aula, de mitjana. Davant d'aquestes dades, l'entitat nascuda del Rotary Club d'Andorra i un col·lectiu de pares i mares es fixa un doble objectiu: d'una banda, millorar la qualitat de vida dels afectats pel trastorn i les seves famílies i, de l'altra, informar i sensibilitzar la població sobre aquesta afecció.

En el marc de les activitats que organitzen de manera regular, Albatros, conjuntament amb la Fundació Privada BPA, han convidat el psicòleg clínic José J. Bauermeister perquè ofereixi una conferència sota el títol Si el TDAH persisteix en la vida, què hi puc fer? La ponència, segons va explicar un dels membres de l'associació, Manel Vela, ha de servir per «desdramatitzar la situació que viuen els adolescents i les seves famílies, i a proporcionar recursos per aprendre a conviure amb el TDAH». Això, tenint en compte que, tot i que el TDAH té tractament, els seus símptomes se solen prolongar més enllà de la infantesa. De fet, les estadístiques actuals assenyalen que, entre el 50% i el 60% dels casos, el trastorn persisteix en l'edat adulta.

El TDAH és una afecció biològica amb base genètica que provoca un desequilibri significatiu d'alguns neurotransmissors del cervell. Les seves conseqüències són manca d'atenció, impulsivitat i, en alguns casos, hiperactivitat.

Amb l'objectiu «d'informar i formar» la ciutadania, Albatros organitza cada any una jornada adreçada als professionals i també a les famílies, amb la participació d'un especialista en el tema. En aquest cas, el ponent serà el doctor José J. Bauermeister, psicòleg clínic i investigador científic de l'Instituto de Investigación de Ciencias de la Conducta de la Universidad de Puerto Rico.

Vela va subratllar que el conferenciant ha permès disposar d'obres especialitzades en llengua espanyola, ja que el resultat de la majoria d'investigacions que s'han fet durant les dues últimes dècades s'ha publicat en anglès. Alguns dels seus llibres estan adreçats a pares, mestres i professionals que tracten les persones amb TDAH. «L'obra del doctor Bauermeister es caracteritza per la intel·ligència, el sentit de l'humor, la capacitat d'entendre les claus del funcionament familiar i posar-les al servei de les persones que pateixen el TDAH», assenyala Vela.

L'entitat, que va començar treballant sobretot el TDAH en «els més petits», gira ara la mirada cap a l'adolescència i planeja arribar més endavant a l'edat adulta. En aquests casos, el trastorn pot implicar una major dificultat a l'hora de mantenir una feina o, fins i tot, de participar en activitats socials.

La Fundació Privada BPA col·labora en l'organització de la conferència, que tindrà lloc aquest diumenge, a les 18 hores, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT