PUBLICITAT

Andorra la Vella

Tres nous positius de Covid-19

L’enquesta de contactes dels afectats aïlla provisionalment a 55 persones del seu entorn

Per Lídia López

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet, ahir.
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA / CESTEVE

Andorra torna a tenir casos actius de Covid-19. Les darreres hores, el Ministeri de Salut ha confirmat tres nous infectats amb símptomes lleus que tenen una relació laboral i, per aquest motiu, el Govern intensificarà les mesures per tal de contenir els contagis i evitar que esdevingui un brot.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van actualitzar l’estat de la malaltia al Principat en una roda de premsa extraordinària ahir a la tarda. Segons va explicar Benazet, els tres casos positius corresponen a treballadors de la construcció companys d’obra i que van presentar símptomes a la vegada. Tots tres van ser aïllats al seu domicili, ja que no presentaven complicacions, i restaran de baixa laboral fins que les proves indiquin que ja no són actius en la malaltia. De la mateixa manera, les 55 persones que van tenir contacte amb aquestes, també romandran a casa mentre no es confirmi que són negatives, esperant almenys set dies d’incubació del virus. «No és una situació alarmant, al contrari, és l’habitual com hem vist al voltant i era previsible que també passés aquí», va assegurar Espot, que va recordar que Andorra té un aspecte a favor en el control de l’epidèmia, que és que «sempre hem tingut la capacitat d’anticipar-nos». Així mateix, el ministre de Salut va confirmar que ja s’està fent la investigació corresponent per decretar on es va donar el contagi.

Per aquest motiu, el cap de Govern ja va avançar les mesures que des de l’Executiu s’implementaran per tal que els contagis no augmentin exponencialment. La més dràstica, però que l’Administració encara ha d’estudiar jurídicament, és l’establiment de l’ús obligatori de la mascareta de forma generalitzada, ja que «hi ha un seguiment massiu però no unànime», segons Espot. La decisió definitiva es prendrà demà durant el Consell de Ministres, perquè, en ser una «decisió important i transcendent» es vol parlar abans amb altres institucions, així com amb l’oposició. En segon lloc, s’incrementarà la capacitat de diagnòstic augmentant de 800 a 2.000 les proves setmanals de PCR i TMA que es duen a terme. En aquest sentit, Benazet va anunciar que es faran cribratges constants als centres sociosanitaris, al centre penitenciari, i a la població sentinella que pugui estar en contacte amb el turisme. A més, també van assegurar que s’establirà un punt per tal que la gent que tingui sospita o hagi estat en un lloc on s’han donat brots actius, puguin fer-se una prova. 

D’altra banda, també s’establirà que, als actes on hi hagi més de 50 persones, hauran de comptar amb un protocol aprovat pel Ministeri de Salut per tal de celebrar-se, ja que arreu d’Europa s’ha pogut comprovar que és en aquest tipus de situacions que s’han produït els brots. En la mateixa línia, Espot també va explicar que s’intensificaran els controls als locals de restauració i bars on, especialment a fora, es produeixen petites aglomeracions on no es compleixen correctament les normes de seguretat. En aquest sentit, Espot ja va avançar que, per ara, es mantindrà l’hora de tancament a les 01.00 hores.

Finalment, el ministre Benazet va tornar a recordar que la millor estratègia per combatre el virus és complir amb les tres mesures bàsiques de seguretat: mantenir el distanciament social, tenir una bona higiene de mans i utilitzar sempre la mascareta.

El PIB pot caure un 14,8% si hi ha un rebrot

Segons l’estudi de macroeconomia que va publicar ahir el Departament d’Estadística, el Producte Interior Brut (PIB) a Andorra,  podria baixar, en el pitjor dels casos, un 14,8%. Enguany, l’estudi ha contemplat dos escenaris a l’hora d’elaborar les previsions. El primer considera l’onada de la Covid-19 viscuda els darrers mesos, i en el segon, presentaria també una segona onada de la malaltia a finals d’aquest 2020. Amb tot, en el primer escenari, la caiguda del PIB se situaria en un 11,1%, una xifra que s’assimilaria a les previsions fetes des del Ministeri de Finances. Així mateix, seria en el segon escenari que la xifra patiria una devallada del 14,8%. Aquesta variació també es plasma en els pronòstics pel que fa a l’evolució de la xifra de cara l’any 2021. Així, en l’escenari de no més brots pel virus, hi hauria una recuperació del 7,7% del PIB, mentre que, en el cas de produir-se una segona onada a la tardor, la recuperació es retallaria fins al 4,9%. En quaIsevol cas, l’estudi macroeconòmic vigent contemplava factors incerts per les característiques de la pandèmia que obliguen, entre altres, la recuperació de l’activitat i les possibilitats dels aturats per trobar feina.

PUBLICITAT
PUBLICITAT