PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Els coprínceps són la institució que compta amb «menys confiança»

Tant nacionals com no andorrans atorguen la nota més alta a la Policia

Per Judith Sáez

Resultats del CRES sobre la valoració de les institucions.
Resultats del CRES sobre la valoració de les institucions. | Gràfic Pako Temprado

Cinc punts sobre 10 són els que van obtenir els caps d’Estat del Principat en relació amb el nivell de confiança que els tenen els nacionals. És la institució que menys seguretat transmet. Pels residents estrangers ho són, en canvi, els sindicats amb la diferència d’una sola dècima respecte als coprínceps.

No obstant això, la tendència dels darrers anys és que «hi ha una satisfacció general pel sistema», explicava ahir el director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, durant la roda de premsa per anunciar les dades de la darrera enquesta política. D’aquesta manera, també va especificar que «és interessant com hi ha un grau de millora notable en la gent» en relació a la seva concepció dels d’aquestes organitzacions i institucions.

De fet, en comparació amb el mostratge de l’any 2018, que és l’últim que va realitzar el CRES, totes han incrementat positivament gairebé un punt. La millor valorada és la Policia amb un 7,2, per part dels andorrans, i un 7,73, pels no andorrans. En segon i tercer lloc, les institucions que compten amb més confiança són el Govern i el Consell General. En aquest sentit, l’Executiu, també és l’organisme que ha augmentat més el nivell de seguretat per part de la població respecte al 2018. En concret, 1,4 punts. Mentre que la dels partits polítics ho ha fet amb 1,1 passant d’obtenir 4,6 punts fa dos anys a 5,7 enguany.

La dada és significativa també, tenint en compte que els anys 2013, 2014 i 2017 els partits polítics van ser la institució que comptava amb menys suport per part de la ciutadania estant per sota dels coprínceps. D’aquesta manera, en set anys els partits polítics han incrementat la confiança 1,4 punts, mentre que els caps d’Estat només ho han fet 0,4 punts. L’estudi no va preguntar sobre els comuns ni el Tribunal Constitucional, en aquesta ocasió.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT