PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els equips no es preocupen per l’absència de jugadors no residents

Representants dels clubs opinen que jugar només amb futbolistes locals no els afectarà esportivament

Per Vicente Pallarés

Partit de la UE Engordany a la fase prèvia de l’Europa League.
Partit de la UE Engordany a la fase prèvia de l’Europa League. | MARICEL BLANCH

El Govern, a través del Ministeri de Cultura i Esports, va anunciar aquesta setmana al Consell de Ministres la decisió de suprimir la figura del jugador no resident al futbol nacional; norma que, a priori, podria suposar un desavantatge pels clubs a l’hora de fitxar jugadors. No obstant això, representants de tres equips diferents van donar la seva opinió en exclusiva per a EL PERIÒDIC sobre aquesta mesura adoptada per la Secretaria d’Esports i la Federació Andorrana de Futbol (FAF) amb el vistiplau del Ministeri de Justícia i Interior. Teòricament, l’objectiu principal d’oferir fitxes federatives a jugadors forans era augmentar la qualitat del futbol andorrà, però la realitat és que els jugadors no residents que militaven en equips de Primera Divisió al Principat suposaven un percentatge molt petit dels planters. 

 

Postura dels clubs

 

El president de la UE Engordany, Gonzalo Donsion, va afirmar que «altres temporades, només teníem un o dos de Lleida o Barcelona i aquesta temporada, teníem un». Aquest futbolista blanc-i-negre era Kobon, que va ser expulsat de l’equip per agredir brutalment un jugador de l’Atlètic Escaldes en la jornada 16 del campionat domèstic. El rival, fins i tot, va quedar inconscient uns minuts. L’arbitre es va veure obligat a suspendre el partit i va ser necessària l’intervenció policial. «Molts jugadors, si no són d’aquí, es quedaven a viure amb la novia», va dir el màxim mandatari del club, com era el cas del mateix Kobon Junior. A més, Donsion va afegir que «no eren jugadors determinants, almenys pel nostre club» i que per ell, «no hi ha cap problema» amb la nova normativa. D’altra banda, el president de l’Atlètic Escaldes, Xavi Romero, no li dona cap importància, encara que creu «que la norma estava bé com estava», perquè «ja no et demanen l’experiència laboral d’anys enrere per aconseguir els papers».  Tanmateix, el secretari general de la UE Sant Julià, Antoni Giribet, va mostrar una posturas molt més clara i no va dubtar en aplaudir una mesura que considera «molt bona». «Qui vulgui jugar a la lliga ha de viure aquí. Ha de pagar la seva residència i les despeses al Principat», va afegir Giribet.


Cal destacar que representants de clubs com la UE Santa Coloma o l’Inter d’Escaldes van preferir no posicionar-se sobre aquest controvertit tema. En el cas de l’equip escaldenc, «perquè no van tenir temps de parlar-ho abans del partit i la directiva encara no s’ha reunit per a valorar aquest canvi», segons van declarar fonts de l’entitat que, actualment, és líder de la lliga. En aquest cas, l’Associació de Futbolistes Andorrans, normalment contrària a les opinions de la FAF en aspectes com la gestió de la Covid-19, no s’ha posicionat a través de cap comunicat o de les seves xarxes socials. Així doncs, tal com va comunicar el Govern «no s’autoritzarà la contractació de jugadors que no disposin d’autorització d’immigració en vigor al Principat a partir de l’obertura del mercat d’aquest estiu».

PUBLICITAT
PUBLICITAT