PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes destinarà cinc milions a un departament d’acció social

Les partides es dividiran a parts iguals entre els anys 2020 i 2021

Per Lídia López

Els consellers escaldencs a l’inici de la sessió comunal d’ahir.
Els consellers escaldencs a l’inici de la sessió comunal d’ahir. | El Periòdic

El Comú d’Escaldes-Engordany crearà un departament d’acció social inclòs dins del marc pressupostari de la legislatura comunal vigent, prevista pels anys 2020 a 2023. Si bé el pressupost definitiu pel que resta d’any serà presentat a votació les pròximes setmanes, els cònsols ja van anunciar la voluntat de crear aquesta àrea com a via per fomentar les polítiques socials, fent una especial atenció a la situació sorgida per la pandèmia de la Covid-19.

D’aquesta manera, i segons va explicar el cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, els socialdemòcrates destinaran un total de cinc milions d’euros, repartits en dues partides de dos milions i mig, una aquest mateix 2020 i l’altra per l’any vinent. A grans trets, la proposta de l’equip de govern és la de crear diferents tipologies d’ajuts, tant per a persones com per empreses i treballadors, per tal d’acompanyar-los en la recuperació de la crisi. «Portavem l’acció social al programa electoral i tot el que ha passat ens ha acabat donant la raó, fent evident que és necessària», va posar en relleu la cònsol major, Rosa Gili.

Pel que fa a la resta del marc pressupostari, Dolsa va apuntar que «s’haurà de racionalitzar la despesa» però va assegurar que la corporació obre la porta a recórrer a l’endeutament si fos necessari «però de forma equilibrada i dins d’uns límits». I és que, segons va recalcar el cònsol, només aquest any hi haurà un menyscapte de cinc milions, a causa de les pèrdues de sectors com els tributs a comerços, els ingressos provinents dels aparcaments o les taxes de la construcció. En qualsevol cas, el mandat té previst fer una inversió de 25 milions d’euros, amb accions com ampliar i millorar la casa comuna i la llar d’avis, potenciar la zona alta de la parròquia, combatre l’envelliment d’alguns carrers, digitalitzar el comú, apostar per la mobilitat sostenible i també, construir l’aparcament de l’Obac.

Nou director de circulació 

En la mateixa sessió, també es va aprovar per assentiment el nomenament de Carles Bozzo com a nou director del Servei de Circulació i Atenció Ciutadana. Bozzo té una experiència d’anys com a funcionari de la corporació i fins ara era caporal del servei. «El nomenament ve d’una reflexió molt aprofundida, i després dels mesos complicats que hem viscut, la millor opció era la de promocionar algú de la casa», va assegurar Gili.

D’altra banda, van quedar aprovades per unanimitat una modificació d’alguns punts l’Ordinació de la Funció Pública del Comú d’Escaldes-Engordany, així com l’actualització dels valors unitaris tipus del sòl, que segons Dolsa, «no han canviat gaire».

El comú acorda una rebaixa dels sous per valor d’un 10%

El sisè punt de l’ordre del dia de la sessió de consell del Comú d’Escaldes-Engordany proposava una rebaixa salarial dels càrrecs polítics en el marc de l’emergència social i sanitària generada per la Covid-19, després que s’apovés la llei a escala parlamentària fa dues setmanes. Els consellers de l’oposició van manifestar la seva voluntat d’acollir-se a la rebaixa durant la sessió comunal passada, i va ser recollida positivament per la majoria, que la va estudiar i incorporar en l’ordre de la sessió d’enguany, corresponent al mes de juliol. La reducció es va establir en un 10% dels sous de tots els càrrecs electes així com els de lliure designació, que tmbé es van oferir voluntàriament a la retallada. «És un gest de solidaritat cap a totes les persones que ho han passat malament», va assegurar la cònsol major, Rosa Gili. La mesura va ser aprovada per assentiment després que els dos grups manifestessin la seva posició favorable. Segons van detallar els cònsols en la roda de premsa posterior, la rebaixa suposarà un estalvi de 30.000 euros en les set pagues que resten d’aquest any, i seran destinats a programes socials. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT