PUBLICITAT

Els controls contra l'intrusisme augmenten un 75% l'últim any

  • El protocol amb la Duana permet detectar fàcilment les empreses estrangeres que vénen a operar al Principat
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Els controls per detectar casos d'intrusisme i treball clandestí han augmentat notablement aquest últim any. D'aquesta manera, si l'any 2009 es van realitzar 277 controls, resulta que fins al novembre d'aquest any se n'han fet 485, cosa que significa que aquest tipus d'actuacions han augmentat una mica més del 75%. Des de la Policia mateix, reconeixen que la lluita contra l'intrusisme és una de les prioritats del Govern actual, cosa que s'ha traduït, efectivament, en una major dotació de recursos per treballar aquest àmbit. En aquests moments, hi ha un responsable de l'àrea i cinc agents que s'encarreguen dels controls que, d'ofici, es fan cada setmana.

Les xifres són clares: entre el gener i el juliol del 2009, es van fer fins a 9 controls. El mes d'agost, després que els socialdemòcrates accedissin al Govern, se'n van fer 125. Val a dir que, ja a partir d'aquell mes de setembre, el nombre d'actuacions es va moderar. En qualsevol cas, d'aleshores ençà s'han fet més controls que en el període anterior i el cert és que la mitjana de controls mensuals des del setembre del 2009 és de 46,6.

La secció d'Immigració de la Policia és qui s'encarrega d'aquesta tasca. El seu cap, el sotsoficial Francesc Grau, va explicar en declaracions a aquest rotatiu que, a banda dels controls que es fan d'ofici, els agents també actuen a partir de les denúncies que arriben a través del Servei d'Inspecció de Treball. De fet, les taules de treball que es van fer conjuntament van permetre «posar fil a l'agulla» i tant la Policia com Treball col·laboren per detectar casos d'intrusisme i de treballadors que no tenen regularitzada la seva situació al Principat.

Grau va subratllar que, a l'hora de detectar empreses estrangeres que vénen a treballar al país i que no tenen els permisos corresponents, ha estat especialment efectiva la implementació d'un protocol d'actuació amb la Duana.

Així, quan hi ha un camió que entra a Andorra per fer una feina i declara la seva mercaderia a la frontera, la Duana informa la secció d'Immigració, que és l'encarregada de comprovar si l'empresa responsable d'aquesta activitat ha sol·licitat el permís de treball.

En el cas de les empreses estrangeres, el sotsoficial Grau reconeix que és possible que no coneguin la legislació andorrana. Ara bé, «quan una empresa entra per fer una feina, normalment ve contractada per una empresa que sí que és d'aquí i sí que coneix la legislació», apunta el cap de la secció d'Immigració de la Policia.

Quant als treballadors d'empreses andorranes que es troben en situació irregular, la Policia ha constatat que, en general, es tracta de persones que han començat la feina quan encara no han enllestit tots els tràmits necessaris i no tenen, per tant, el permís de residència i treball.

sancions més dures / A la Policia, estan convençuts que la modificació que de la Llei qualificada d'Immigració ha estat útil en la lluita contra l'intrusisme i el treball clandestí, ja que, des de fa tres anys, les sancions són més «dissuasives», amb paraules de Grau. Quan algú es beneficia «dels serveis prestats per treballadors estrangers dependents d'una empresa estrangera, o per treballadors autònoms estrangers, que deixa efectuar treballs que no han estat autoritzats» incorre en una infracció greu i s'exposa a una multa de 1.000 a 3.000 euros –abans les sancions eren mínimes i, en casos d'empreses estrangeres, la multa rondava els 30 euros.

D'altra banda, quan és «un patró que fa treballar al Principat d'Andorra una persona estrangera sense autorització d'immigració», aquest comet una infracció molt greu i la multa és de 3.000 a 6.000 euros. «Actuament, quan una empresari paga una multa després de ser controlada, diu que no hi tornarà», va afirmar el sotsoficial.

L'augment dels controls s'ha traduït, lògicament, en un augment de les sancions. L'any 2008, les sancions incoades ascendien a 72.000 euros, mentre que el 2009 van arribar a 121.000 euros, cosa que suposa un augment del 68%. En el que portem d'any, i tenint en compte que hi ha expedients que encara estan oberts, les sancions incoades representen 187.000 euros, amb un increment del 54,5% respecte a l'any passat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT