PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 25% de les parcel·les de tabac presenten dificultats per créixer

Unes plantes amb defectes o la climatologia adversa són les hipòtesis amb les que treballa l’APRA

Per Lídia López

Una plantació de tabac a la parròquia de la Massana.
Una plantació de tabac a la parròquia de la Massana. | El Periòdic

Alguns pagesos tenen problemes per tirar endavant les plantacions de tabac. Segons van reportar, la planta no es desenvolupa i acaba morint, i si bé els agricultors realitzen tractaments per tornar a condicionar la terra, novament pateixen la mateixa sort en la nova plantada. 

Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) té constància d’un 25% de parcel·les que han presentat aquesta situació, i considera diverses hipòtesis sobre les causes. Una d’elles, contemplava que les plantes d’un dels proveïdors presentaria defectes i no tindria les condicions aptes per sobreviure. La segona, plantejava que la complicada meteorologia, on hi ha hagut molta humitat, i temperatures tan baixes com altes, haurien propiciat un ambient idoni per a l’aparició de fongs. 

Per tot plegat, l’APRA va demanar assessorament tèncic al Departament d’Agricultura per tal de descobrir d’on provè l’afectació i com s’ha de tractar. D’aquesta manera, es van enviar mostres a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària de Catalunya (IRTA) per detectar problemes de tipus biològic, de les que es rebran els resultats en dues o tres setmanes, i les pròximes jornades. A més, també se n’enviaran a un segon laboratori, en aquest cas francès, per detectar-hi tòxics, però resulta una tasca complicada perquè no se sap exactament el que s’ha de buscar.

D’altra banda, segons va recordar el Govern, aquest suport es tracta d’un fet excepcional perquè el tabac té un contracte privat aliè al departament, però per tractar-se d’una afectació en la salut de les plantes sí que hi estan treballant per tenir el seguiment i que no passi a altres plantes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT