PUBLICITAT

Apapma creu que Soldeu està molt degradat en l’àmbit mediambiental

Els ecologistes tenen l’esperança que el Govern vetlli perquè els concerts no generin contaminació acústica

Per Irene Mas Fàbrega

Plataforma de Soldeu.
Plataforma de Soldeu. | ANA

Davant la presentació de la campanya turística basada en concerts que es desenvoluparan els dissabtes d’agost i el primer dissabte de setembre a la plataforma de Soldeu que va presentar ahir el Govern de manera conjunta amb Andorra Turisme, el president de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) va explicar, en declaracions a EL PERIÒDIC, que «Soldeu ja és una zona que està degradada d’una forma força intensa a conseqüència de la construcció de la mateixa plataforma. Per tant, l’impacte sobre el que queda de fauna i flora a la zona no creiem que sigui molt important». En aquest sentit, va considerar que l’associació ja va donar el seu punt de vista contrari a la construcció quan es va presentar el projecte però, «com que el Govern va declarar la zona d’interès nacional, no vam poder aportar res més. Ho van declarar d’interès nacional amb reclam cultural perquè era l’única forma de fer-ho legalment, si no aquesta plataforma no s’hauria pogut construir».


En la mateixa línia, Iriarte va explicar que tenint en compte que l’impacte físic mediambiental a la zona ja es va produir amb la construcció de la infraestructura, «esperem que des del Ministeri de Medi Ambient es controli que els concerts no generin contaminació acústica i que vetllin per l’entorn i pels veïns. Més que res perquè cal tenir en compte que no es tracta d’un esdeveniment puntual, sinó que hi ha cinc concerts programats al llarg d’un mes i una setmana. Tot això dependrà de l’orientació dels altaveus, del tipus de música i del volum, entre altres coses. Nosaltres donem per segur que el Govern vetllarà per l’interès de tots. Esperem que l’esdeveniment, com a mínim, vagi bé i serveixi per alguna cosa».


Finalment, el president d’Apapma va apuntar que en l’àmbit associatiu «parlem que el model turístic a Andorra ha de canviar i no fomentar un model turístic de masses, sinó a un turisme de qualitat». 

La campanya com a oportunitat

Així és com el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics d’Andorra, Àlex Ruiz, va parlar sobre la campanya turística que impulsa el Govern i Andorra Turisme per aquest estiu: «Hem vist que és una iniciativa molt bona per substituir a tots els visitants que portava el Cirque du Soleil». En aquest sentit, va apuntar que  tot i que tenen aproximadament el 80% dels allotjaments dels que disposen oberts, la represa d’activitat turística a les parròquies altes «està costant molt» i la iniciativa pot ajudar a «revifar». Igualment, va considerar que «serà molt difícil recuperar el que s’ha perdut durant aquests tres o quatre mesos tenint en compte que el preu de lloguer a l’hivern i el preu de lloguer a l’estiu és diferent, i hem perdut part de la temporada d’hivern i la de Setmana Santa. La campanya no ens farà recuperar el que hem perdut però sí que animarà als possibles turistes de cara al juliol i a l’agost». Finalment va constatar que la majoria de reserves són estades llargues tenint en compte que «abans la majoria venien uns cinc dies». 

Les reaccions de l’oposició

El president de Terceravia, Josep Pintat, va opinar que des del grup parlamentari valoren la proposta de turisme «positivament».Tot i així, va aportar que «al mateix temps estem observant que hi ha una pluralitat de campanyes fetes per Govern i pels comuns que potser es podrien unificar en un criteri. Aquí potser hauria sigut més interessant una unificació d’esforços per fer alguna cosa conjunta».


Per altra banda, el líder del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va explicar, en roda de premsa, que el grup parlamentari encara no ha tingut temps d’analitzar la campanya i va considerar que no podia opinar sobre aquesta.


Finalment, Jaume Bartumeu, president de Progressistes-SDP, va considerar que «l’error» de la campanya «és la ubicació». En aquest sentit, va apuntar que «si es vol fer una activitat que tingui incidència sobre la reactivació econòmica, s’ha de fer al nucli comercial central d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT