PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AIVA creu que el sector es reactiva tot i la tònica a la baixa

Les matriculacions cauen un 9,1% el mes de juny i un 39,7% el primer semestre de l’any

Per Lídia López

Gràfic amb les matriculacions del primer semetre de 2020.
Gràfic amb les matriculacions del primer semetre de 2020. | Pako Temprado

Les darreres dades de matriculacions de vehicles durant el juny tornen a presentar un descens respecte al mateix mes de l’any anterior. De fet, al llarg del primer semestre del 2020, s’havia registrat una baixada del 39,7% en comparació amb el 2019.Malgrat això, el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), Carles Sansa, va apuntar que el sector comença a reactivar-se després de la Covid-19 i va reconèixer que la tendència a la baixa s’anava constatant els darrers mesos.

Tal com va explicar Sansa, el sector de l’automòbil «surt d’una crisi que ha estat dura» però considerava que «el consum sembla que, a priori, es va reactivant». I és que, segons va apuntar el president de l’AIVA, la casuística sobre la represa de vendes emparaulades abans del confinament ha estat diversa, des de les que es van culminar a la reobertura fins a les que estaven tancades i es va fer la devolució de la paga i senyal «perquè la situació així ho requeria». Malgrat tot, segons Sansa, la tònica general va ser de la «represa de les operacions» un cop va tornar a operar el sector. 
En aquest sentit, des de l’AIVA no tenen constància del tancament de cap negoci fruit de la Covid-19, sinó que el que havia causat era una «manca de confiança» entre els empresaris. «L’aturada va provocar, més enllà de la pèrdua de vendes durant dos mesos, una inseguretat per l’aturada del consum que no només s’ha donat en el nostre mercat, sinó que es va viure al global del país». En qualsevol cas, Sansa va indicar que «en aquest moment, les sensacions no són dolentes».

En aquesta línia, el president de l’AIVA també va posar en relleu que el sector havia aconseguit mantenir els llocs de feina gràcies a l’aplicació de STCT o RJL i així evitar els acomiadaments. No obstant això, va aclarir que no tots els treballadors s’havien reincorporat ja a la seva empresa.
Tot i això, les dades que ahir va compartir Estadística assenyalaven que enguany, la primera meitat de l’any, les matriculacions al Principat havien caigut un 39,7% en comparació amb el 2019. «Veníem d’uns mesos amb una tendència a la baixa, i està clar que no tornarem a recuperar els nivells que hem viscut en anys anteriors, però estaria bé millorar la perspectiva per aquest any encara que sigui complicat», va apuntar Sansa. 

Les matriculacions cauen un 9,1% 

Segons les dades d’Estadística, durant el mes de juny, es van matricular un total de 358 vehicles a Andorra, 36 menys que el 2019, resultant en un -9,1% de variació. L’únic grup que va presentar un augment va ser el de motocicletes i ciclomotors, que va créixer en tres unitats, passant de 100 a 103.

Entrant al detall de la resta de blocs, la tipologia de vehicles que més va notar la caiguda era el dels camions i camionetes, que va passar de col·locar 40 unitats en circulació el 2019 a només 21 enguany, és a dir, se’n van vendre un 47,5% menys. La següent categoria més afectada va ser la d’altres, que inclou elements com les embarcacions, els remolcs particulars o els vehicles de transport de passatgers, entre d’altres, que va registrar una pèrdua del 21,1% de les vendes, passant de 19 a 15. Finalment, el grup de turismes va baixar en 16 unitats, corresponent al -6,8%, amb 219 vehicles venuts enguany respecte dels 235 de l’any passat al mateix període.
No obstant això, el juny va ser el mes amb més vehicles venuts al llarg del que va d’any. Els mesos de gener i febrer, es van vendre 276 i 324 vehicles al Principat respectivament, si bé, en comparació amb l’any passat, la variació era inferior que al juny, concretament, d’un 6,1% al gener i del 6,9% al febrer.

Els mesos més negres pel sector van ser els de plena afectació de la pandèmia mundial i el confinament, és a dir, el març i l’abril. El primer, amb la situació extraordinària només durant la segona meitat del mes, ja van baixar un 47,5% les vendes de vehicles, passant de 362 al 2019 als 190 aquest any. Però la pitjor dada va ser la del mes següent, l’abril, quan només es van vendre un total de 17 vehicles, en concret, 16 turismes i una motocicleta, resultant en un descens del 95,7%. L’abril de 2019 es van vendre 395 vehicles en total.

Va ser a partir del maig, quan les dades van créixer tímidament i es va començar a albirar la recuperació que apuntava Sansa, amb el registre de 181 unitats venudes. Tot i això, la comparativa encara presentava una disminució notable, del 58,7% respecte del maig de l’any passat, on s’havien acumulat 438 vendes de vehicles.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT