PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Andona respon a una necessitat de comunitat esportiva que hi havia»

Entrevista a la presidenta d'Andona, Xary Rodríguez

Per Vicente Pallarés

Xary Rodríguez posant amb un casc de ciclista.
Xary Rodríguez posant amb un casc de ciclista. | Jean Luc Herbet

La presidenta d’Andona, la nova comunitat esportiva nascuda a la Massana que es va presentar la setmana passada, Xary Rodríguez, explica les vessants del projecte.

 

– Com definiria Andona en una frase? 
–Com vam dir en la presentació, és un club ciclista creat per noies però per a tots. Això simplifica una mica el que som.

 

–Feia falta una comunitat esportiva femenina?
–Sí, perquè quan vam crear el club, va néixer primer l’interès. Jo havia sigut professional i sabia que podia ajudar moltes noies. Vam passar de ser tres o quatre a ser moltíssimes. Hem fet sortides de més de 40 persones. Vam començar amb un grup de WhatsApp, però volíem tenir una estructura, una estabilitat i una mica d’ordre. Després del confinament, vam començar a parlar-ho i ara som una junta de vuit persones on cadascuna té la seva funció.

 

–Quanta gent hi ha inscrita ara mateix?
–Quasi totes les noies que van venir a la presentació ens van donar la preinscripció. Ara mateix, crec que seran unes 70 persones. Encara no hem pogut consolidar res, però aquesta setmana farem un recompte i també donarem resposta a moltes preguntes que ens estan arribant. A més, el dimecres farem una sortida en bici sense tenir en compte si un és soci o no. Veurem quants som i com ho organitzem.

 

–Què li diria a una dona que no té clar si inscriure’s?
–Nosaltres intentem ajudar, però no volem tenir cap tipus de protagonisme. Li diria que si va a iniciar-se en el món del ciclisme, que no ho faci sola. És el que diu el nostre eslògan Never Ride Alone, perquè creiem que el ciclisme és un esport tècnic i que conviu amb cotxes i molts estímuls que hi ha a la carretera. S’ha de tenir una orientació professional de qualsevol club. Aquí hi ha clubs molt potents. El més important és crear afinitat i una comunitat de gent identificada amb els mateixos valors. A banda de potenciar aquest bon rotllo, han de fer esport amb seguretat.

 

–Quines són les pròximes activitats programades?
–Aquest dimecres tenim una sortida a l’estació de Pal. Allà, hi ha una zona molt àmplia on podrem fer un grup d’iniciació i explicar una mica aspectes com les parts de la bicicleta, calar, descalar, etc. També hi haurà un grup més avançat de noies amb experiència. El dia 18 farem la primera sortida oficial d’Andona com a club i serà per nivells. A més, tenim programada una altra sortida per aquí amb pares, mares i nens per a fer un taller de mecànica pels més petits i un stage en Cambrils.

 

–Per què Cambrils?
–A mi m’agrada molt aquesta zona perquè és molt plana i és adequada per anar en grup. Crec que serà molt divertit. I, a més, ho fem per canviar i fer un bon tancament de la temporada de ciclisme i acabar d’assolir aquesta comunitat. També volem organitzar sopars i moments d’oci i és una bona oportunitat.

 

–Valoraran més sortides fora del Principat i de Catalunya?
–M’agradaria i és una cosa que tenim molt present. El ciclisme femení està agafant molta força i hi ha altres regions on s’estan llençant projectes molt macos i podríem fer intercanvis molt interessants. Hi ha un club que vol venir a Andorra. Durant la pretemporada, ja va venir un club professional.

 

–A banda de l’esport, què més ofereix Andona?
–Tenim quatre àrees estructurades que volem potenciar. Una és la de l’esport amb el ciclisme i altres disciplines com el trekking o el senderisme. Una altra és la formació amb xerrades nutricionals, tallers de mecànica, etc. Ja hem contactat amb professionals per a dur-ho a terme aquest pròxim hivern. També tenim la responsabilitat social corporativa (RSC), ja que volem que Andona sigui un punt de suport per a les organitzacions. D’altra banda, potenciarem l’àrea lúdica i social. Es tracta de poder fer sopars i reunions que també ens ajudin en l’àmbit personal compartint experiències gràcies al ciclisme.

 

–Quines accions d’RSC teniu preparades?
–Hi ha coses que encara no podem comentar perquè no estan tancades. Una companya és trasplantada i volem col·laborar amb  l’associació de trasplantats d’Andorra. També estem mirant altres accions. Podríem ajudar nens que necessitin suport perquè tenen limitacions per practicar esport. Algunes companyes estan en contacte amb organitzacions per a donar suport en vessants més esportives.

 

–S’han fixat en algun projecte similar fora del Principat o basat en altres esports o la idea és totalment innovadora?
–No hi ha hagut referències, però l’any passat vam mantenir converses amb un club de Barcelona que també ha obtingut una millor resposta de la qual esperava. Malgrat això, el més important era respondre a les necessitats que hi havia. Vam preguntar a les integrants del grup el que esperaven de la nostra comunitat. Tot ha sigut des de dintre, per això no hem de mirar fora. En la junta, hi ha noies professionals i noies que s’inicien, per tant, cobrim tots els públics als quals ens volem dirigir. Totes han tingut veu per a donar forma i estructura a Andona.

 

–Els patrocinadors s’han bolcat amb el projecte. Quina creu que és la clau d’aquest èxit?
–Vam haver d’organitzar un pla de col·laboració i patrocinis en mitja hora perquè ens vam trobar la demanda de patrocinadors. Jo crec que la clau és que han viscut el projecte de prop. Un d’ells fins i tot surt amb nosaltres. Naturactiva ens va dir que li va enamorar el projecte. Tots ens han trucat a la porta directament perquè se senten identificats amb els nostres valors i la nostra missió.

 

–A banda dels patrocinis, hi ha altres aliances estratègiques?
–Volem donar-li molta continuïtat i força i confiem moltíssim en el treball en equip. Per tant, no volem anar soles. Tinc molt bona relació amb molts clubs d’Andorra i ens agradaria ser molt actius amb ells. Andona pot ser un punt d’ancoratge a Andorra de cara a unir forces. Si un club organitza una cursa, podem ajudar. També ens agradaria organitzar sortides familiars amb escoles de ciclisme. Confio que tindrem bona relació amb tots i crearem una xarxa molt maca. La gent d’aquest projecte té passió i la passió uneix. A més, els nostres socis tindran beneficis a empreses, com descomptes.

 

–Quin efecte tindrà la presència d’algunes ambaixadores reconegudes com Margot Llobera?
–El més bonic d’elles és que comparteixen els nostres valors. Tots necessitem referents i persones que ens inspirin en qualsevol esport. Elles són molt inspiradores com a professionals i com a persones.

 

–Per la gent que no la conegui, qui és Xary Rodríguez i quina relació té amb l’esport?
–Sóc llicenciada en Educació Física. Vaig ser ciclista professional durant 10 anys. Amb la selecció espanyola, vaig fer cinc Giros d’Itàlia i tres Tours de França. També vaig ser campiona de la Copa d’Espanya. Els meus inicis esportius van ser al bàsquet, on vaig aprendre a jugar en equip.


 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT