PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El primer cap de setmana de juliol deixa bones sensacions per l’estiu

L’ocupació hotelera s’enfila gairebé al 70% als establiments de les parròquies centrals

Per Lídia López

Residents i turistes passegen per l’avinguda Meritxell, ahir a la tarda.
Residents i turistes passegen per l’avinguda Meritxell, ahir a la tarda. | L. L.

El primer cap de setmana de juliol era la primera prova de foc per a la majoria d’hotels i comerços de la vall central, i mentre que els hotelers van tancar el diumenge amb un bon gust de boca, els comerciants no van acabar de cobrir les expectatives generades precisament per les bones previsions dels primers.

La presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, va assegurar a EL PERIÒDIC que l’ocupació de les nits del divendres 3 i dissabte 4, se situaven al voltant del 70%. El grup tenia els dos hotels d’Escaldes-Engordany oberts, i van portar clients que visitaven Andorra «amb ganes de sortir de casa i recuperar la normalitat» i també «atrets per les rebaixes». Segons Canut, tant els treballadors com els mateixos allotjats «van entendre i complir sense problemes totes les normes de seguretat establertes des de Salut». Unes normes com, per exemple, l’ús obligatori de mascareta, l’àmplia disponibilitat de gel hidroalcohòlic a tot l’establiment o, a la zona de restauració, la limitació als objectes utilitaris a l’hora de parar taula, i no permetre col·locar els coberts i la vaixella fins que el client s’assegui. «Ens obliguen a retirar els elements decoratius que són els detalls que et diferencien de la resta, però la gent ho rep bé i, de fet, ho agraeix», va apuntar la presidenta de l’AHA. 

Fins al dia d’ahir, les reserves pel conjunt del mes, se centraven únicament als caps de setmana i deixava descoberts la resta de dies, amb una ocupació que rondava només el 10% les nits de diumenge a dijous. «Necessitem fer caixa després de tot el que hem perdut, així que seguirem treballant per acabar d’omplir el juliol», va considerar Canut. En aquest sentit, l’hotelera també va reconèixer estar preocupada pel rebrot i confinament de Lleida, ja que la majoria d’allotjats del cap de setmana provenien precisament de Catalunya, i pensava que podria afectar de cara al desplaçament al Principat d’aquest grup gran de clients.

Comerç a mig gas

Per la seva banda, els treballadors dels establiments comercials de l’eix central, també van detectar una major presència del turisme, si bé no es van acabar de complir les expectatives generades arran de l’anunci de la bona ocupació als hotels, que la Unió Hotelera (UHA) va situar per sobre del 65% el passat divendres. 

«Hi ha hagut moviment però no tant com esperàvem», assegurava el responsable d’una botiga de perfumeria i maquillatge de l’avinguda Carlemany. A més, també apuntava que «tothom cuida molt la qüestió dels diners i s’ho pensen a l’hora de gastar». Una opinió que compartia l’encarregada d’un establiment de roba i moda, que admetia que «no ha estat tal com imaginàvem» i esperava que la gent s’anés animant per tal de tirar endavant el mes.

Ahir a la tarda, les avingudes Carlemany i Meritxell presentaven un aspecte animat però no aglomerat. Les altes temperatures atreien la gent que passejava a seure a les terrasses dels bars, i en general, ningú anava gaire carregat de bosses de compra. Però en alguns establiments sí que van notar un augment de les vendes coincidint amb el primer cap de setmana del mes, i l’inici del període vacacional d’alguns treballadors. És el cas d’una botiga de roba de dona, on una de les dependentes assegurava que «ha anat millor del que esperàvem, hem venut bastant bé». En la mateixa línia, un establiment d’electrònica que havia reobert feia pocs dies, també reconeixia haver tornat a la feina «amb un bon ritme».

Tranquil·litat al trànsit 

Des del servei de Mobilitat, van assegurar que el trànsit al Principal havia estat «normal» i no s’havia produït cap fet fora de l’habitual. Al llarg del cap de setmana, el departament només va notificar dues situacions puntuals de trànsit dens a les carreteres andorranes. La primera es va produir el matí de dissabte, en direcció d’entrada a la frontera francoandorrana. L’altra, va ser el migdia de diumenge, a la sortida hispanoandorrana.

PUBLICITAT
PUBLICITAT