PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Augment de cries a la civilització postcovid

El Cos de Banders va efectuar un 70% més de rescats a animals durant els mesos de juny i juliol perquè els animals, en especial ocells i serps, van anar a criar a les zones urbanes quan la població estava confinada

Per Judith Sáez

Els banders rescatant un cabirol al riu Valira l’any 2013.
Els banders rescatant un cabirol al riu Valira l’any 2013. | Tony Lara

Durant el confinament animals salvatges van conquerir els carrers de les ciutats tot mostrant imatges insòlites des de fa anys arreu del món. Tot i això, Andorra és un país habituat a situacions com aquestes per la proximitat de la zona urbana i la natura.

En un escenari postcovid però, el Cos de Banders ha gairebé triplicat les actuacions pel rescat d’animals entre els mesos de maig i juny. En concret, es van efectuar 129 operacions a diferència de les 90 del mateix període respecte del 2019, és a dir, un 70% més d’alertes que requerien els seus serveis. La majoria, de serps i ocells.
El cap del cos, Ferran Teixidó, explica que un dels motius que han augmentat la presència d’aquests animals a la civilització ha estat el confinament, la poca presència humana i la tranquil·litat als carrers, que ha coincidit amb l’època de reproducció d’aquestes espècies, que han tornat a trobar les ciutats com un lloc on establir nius. Sobretot en parcs o, inclús, jardins.

És per això, que la majoria d’animals rescatats són cries, com el d’una serp a l’Avinguda Meritxell fa alguns dies. El total de rescats d’aquests rèptils durant aquests darrers dos mesos han estat 22, 10 més que l’any passat, i els d’ocells sumen 50, que contrasten amb els 27 de 2019. En aquest cas, també han estat la majoria pollets rescatats a la capital «perquè és allà on la gent es mou més», informava Teixidó.

Davant la possibilitat de trobar-nos aquests animals poc comuns en zones que no siguin de muntanya, els banders demanen que se’ls alerti, no tocar-los i deixar-los a la zona perquè ells se’n facin cura. «Cal molta conscienciació», deia el cap, qui també argumentava que «és important que [els pollets] es quedin a la zona perquè depenen dels pares i han de tirar endavant».

La previsió pels pròxims mesos és que el rescat d’ocells disminueixi i que els de les serps augmenti fins a unes 50, en relació les xifres de l’any passat.

A més, els banders ressalten haver fet 20 actuacions de rescat de cries de cabirol, en especial en carreteres, i lirons que entren dins de cases de parròquies altes. Tot i que durant l’estiu preveuen mantenir els rescats de ratpenats, els quals recorden que són una espècie protegida i que solen entrar dins els habitatges que tenen les finestres obertes.

Per evitar-ho però, no cal patir calor. Teixidó recorda que existeixen substàncies o aparells que serveixen per repel·lir els animals a través de l’olor o el so que emeten sense fer mal a cap espècie.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT