PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS acusa el Govern de mentir sobre el cost d’adhesió a l’FMI

Pintat demanarà al Govern els càlculs que han establert la quota

Per Judith Sáez

Seu del Fons Monetari Internacional, a Washington, D.C.
Seu del Fons Monetari Internacional, a Washington, D.C. | FMI

El president del grup parlamentari socialdemòcrata (PS), Pere López, va carregar contra el ministre de Finances i Portaveu del Govern, Eric Jover, després de la seva compareixença anunciant la quota per l’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) en el Consell de Ministres. «Estem indignats amb el ministre Jover perquè ens ha enganyat políticament i perquè en la roda de premsa d’ahir l’única cosa que va intentar és confondre, enganyar a la població i no explicar les coses tal com són» criticava López i afirmava que «és mentida» que l’Executiu disposi de 43 milions d’euros per abonar la quota. «Es veurà tranquil·lament amb la informació que ha de venir», assegurava.

El socialdemòcrata va alertar que la quota d’adhesió a l’FMI de 101,6 milions d’euros comportarà «un bloqueig de diners molt important per a l’Estat» els quals, deia, impediran tirar endavant moltes polítiques». Augurava així, una reducció pressupostària i un «endeutament», ja que «més de 100 milions d’euros estaran en uns comptes dels quals no es podrà disposar». En aquest sentit, López va exigir a l’Executiu que informi la ciutadania sobre quins beneficis tindria accedir a l’organisme internacional i hi emfatitzava especialment, ja que des del PS asseguren que «no existeixen» i que «la realitat és que hi ha un interès per la potencial, i molt minsa millora, tant del ràting del país com de les entitats de crèdit».

De fet, durant la roda de premsa del passat dimecres, tant el ministre Jover com el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, van recordar que l’adhesió d’Andorra a l’FMI permet millorar la reputació i l’homologació internacional del Principat, l’accés a assistència tècnica i formació en diferents temàtiques financeres i estadístiques i la possibilitat de rebre finançament en cas de necessitat. Una última qüestió que també preocupa als socialdemòcrates en tant que «si algú està pensant [demanar finançament a l’FMI] tota l’autonomia i sobirania nacional en tema fiscal i pressupostari salta pels aires», afirmava López.

Suport per entrar

El Consell General haurà de ratificar el conveni d’adhesió però abans el ministre Jover, tal com esperen des de Tercera Via + Unió Laurediana i Independents, haurà de comparèixer en comissió. El president del grup parlamentari Josep Pintat, va anunciar a EL PERIÒDIC que una de les qüestions que demanarà la coalició serà d’acord amb quins càlculs s’ha establert aquesta quota d’adhesió. Tot i això, a diferència de la preocupació del PS per l’impacte que podria provocar assumir la quota al pressupost de l’any vinent, Pintat va denotar la necessitat «d’establir un pla macroeconòmic, de quins són els objectius i les estratègies que s’encararan davant el que ha provocat la pandèmia» així com, «quines són les polítiques que volem donar». En aquest sentit, el president del grup aclaria que a part de sol·licitar informació sobre la quota, també en demanarien sobre les estadístiques i quins seguiments hi haurà.

Per tant, destaquen que entrar a l’FMI «és un element molt positiu i portarà els seus fruits» i recalquen que «és un tema de credibilitat i reputació si es vol apostar per una obertura de país i d’inversió estrangera», deia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT