PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

SDP considera que el Govern «bada» en fer un full de ruta

Els progressistes alerten que el nombre d’aturats és major al del registre

Per Judith Sáez

D’esquerra a dreta: Zoppetti, Donsión i Moliné, ahir.
D’esquerra a dreta: Zoppetti, Donsión i Moliné, ahir. | El Periòdic.

Les xifres del registre d’inscrits al Servei d’Ocupació a finals de maig, proporcionades pel Govern, preocupen i «molt» al grup extraparlamentari Progressistes-SDP. El secretari de l’organització, Josep Lluís Donsión, criticava ahir en roda de premsa que l’Executiu «no ha fet previsió, un pla estratègic o un full de ruta per reduir el nombre d’aturats» a dia 30 de juny. «Van molt tard. No hi ha un pla de turisme, per crear treball i això anirà molt malament per a l’estiu i al setembre».

D’aquesta manera, constatava que no només els preocupa el nombre d’inscrits, que és de 1.761 persones a finals de mes de maig, sinó el d’aquelles que no consten. «Estem segurs que deu haver una bona part de persones que no estan a la borsa de treball i aportarien moltíssim el nombre que hi ha actualment d’aturats», afirmava Donsión, qui també criticava que «el milió d’euros no solucionarà res» i demanava transparència pel que fa a les mesures que impulsarà l’administració general per la creació de treball «si la inversió pública està bloquejada i la inversió privada, en algun moment, s’acabarà», apuntava.

La membre executiva del partit Elisabet Zoppetti argumentava que «malament anirem» si l’objectiu que es planteja el Govern és «fomentar el consum intern» en tant que gran part dels assalariats del país han patit una reducció de jornada del seu contracte de treball i, per tant, consumiran «allò que és essencial» a causa d’haver patit una disminució de salari molt important. En aquest sentit, Zoppetti destacava que l’Executiu no hauria de conceptualitzar el model de turisme de país «en què entrin turistes per gastar», i més amb una mala situació econòmica que està provocant el tancament del petit comerç, ja que «no té suport financer» i «serà una escabetxina en aquest país increïble, que portarà gent aturada».

En aquest sentit, la membre executiva alertava, d’acord amb dades del Departament d’Estadística, que la franja d’edat entre 26 i 39 anys és la qual experimenta més dificultats té per accedir al mercat laboral. També incidint en «què passarà quan acabin els sis mesos de contracte» que ha establert Govern. «Es tornaran a trobar al carrer?», qüestionava.

Sense oportunitats

La membra executiva Laia Moliné emfatitzava en la posició del jovent davant la crisi econòmica i social que resulta de la sanitària. Assegurava que «des del 2008 no tenen oportunitats» i que, a més, són els més afectats pels acomiadaments. «Als primers als qui es fa fora són els joves i per nosaltres no hi ha cap pla estratègic», denunciava.

Per això, Moliné demanava comprensió davant la precarietat que pateix el grup poblacional més jove i comparava el fet que «Espanya té un pla de xoc pels joves» a diferència d’Andorra, que l’únic que hem fet és un programa de xoc de foment d’ocupació jove basat en pràctiques».

Els progressistes també van exigir més transparència i un augment de la periodicitat pel que fa a l’anunci de les dades de la borsa de treball. A més, demanaven que es publiquessin al BOPA les empreses que s’han pogut acollir, finalment, als ERTOs.

PUBLICITAT
PUBLICITAT