PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Porras alerta que «queda molt per fer» per la normalització LGTBIQ+

El servei d’atenció només ha atés tres casos de LGTBIfòbia durant el que portem d’any per «por»

Per Judith Sáez

Concentració de l’Orgull 2019 a la Plaça Coprínceps.
Concentració de l’Orgull 2019 a la Plaça Coprínceps. | El Periòdic.

El 28 de juny de 1969 es va celebrar la primera marxa de l’orgull gai sorgida de les revoltes a Stonewall. Un local de Nova York que servia de refugi a persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals o intersexuals de la ciutat.

Després de sis dies d’aldarulls al barri a causa d’una batuda policial a l’establiment, que va acabar amb detencions i ferits greus, va sorgir un moviment en defensa dels drets i les llibertats del col·lectiu, que avui dia també inclou les persones queer o amb altres identitats. Això va passar 51 anys, però la lluita del col·lectiu continua davant la desigualtat que segueixen patint per la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere en ple segle XXI. Des d’organitzacions internacionals i entitats que agrupen persones del col·lectiu s’alerta que queda molta feina per assolir reconeixement i acceptació en un sistema capitalista i patriarcal que condiciona la permanència de valors que justifiquen desigualtats d’alguns col·lectius.

En aquest sentit, la cap de polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, afirmava a EL PERIÒDIC que «el canvi de xip en la societat ha estat notable, però encara queda molt per fer. S’ha de normalitzar les persones LGTBIQ+». Des d’aquesta àrea, juntament amb la Secretaria d’Estat d’Igualtat, s’està treballant en noves polítiques per reduir les desigualtats al Principat. Porras explica que fa aproximadament un mes que van tancar un protocol amb l’associació Diversand «el qual estableix una col·laboració per fer campanyes, xerrades i formacions» així com, d’atenció directa i assessorament amb casos de discriminació. En concret, l’administració ofereix servei d’acompanyament socioeducatiu, psicològic i jurídic per a tothom.

Segona edició de l’orgull

La segona edició de la celebració serà diferent de l’any anterior. La presidenta de Diversand, Rocío Soler, diu que «teníem pendents més coses de les que farem però les mesures [de la Covid-19] no ens ho permeten». S’ha optat per celebrar un sopar amb espectacle a càrrec de la Miss Trans Espanya 2019, Michelle Relayze a la Pizzeria Primavera, aquesta nit, i fer una concentració amb la lectura d’un manifest a la plaça del Poble, demà.

Relayze és la conductora del programa Una noche maravillosa, del grup Arena, que s’emetrà per Internet dedicat a la comunitat LGTBIQ+. «Es toquen temes sobre els quals la gent no s’anima a parlar», deia. L’artista serà la madrina d’aquesta edició de l’orgull i destaca que «és tot un honor» venir a Andorra. «Vinc esperant que pugui ser un exemple per d’altres més grans, essent un lloc d’acceptació, visibilitat i feliç convivència», constatava.

Punta de l’iceberg

Igualtat informa que davant de casos discriminatoris «a la gent li costa venir a l’administració perquè tens por i no saps el grau de confidencialitat, deia Porras. De fet, aquest any només s’han atès tres casos. Dos per assetjament i un per dificultats a accedir al món laboral perquè és transsexual.
La CASS manté un conveni amb l’Hospital Clínic de Barcelona per a les operacions de canvi de sexe, però el Principat encara no permet el canvi de nom en el registre civil. Una qüestió que s’està estudiant amb Salut així com, tot el circuit d’acompanyament en l’àmbit jurídic, sanitari i de documentació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT