PUBLICITAT

Ubach titlla de «mesura estèril» la rebaixa de sou dels càrrecs electes

L’USdA creu que 10.000 persones podrien marxar del país si no es fan polítiques que protegeixin els treballadors

Per Irene Mas Fàbrega

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, durant un acte del sindicat.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, durant un acte del sindicat. | El Periòdic

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, creu que la reducció salarial del càrrecs electes i de lliure designació de les entitats públiques que va aprovar el dijous el Consell General «és una mesura que va més de cara a la galeria que a polítiques efectives i que no serveix per res. És una mesura estèril». Es tracta d’un Projecte de Llei que contempla les percepcions econòmiques per a la reducció dels mateixos d’un 20%, un 15% o un 10% i que té caràcter temporal. En aquest sentit, l’aplicació de la mesura es durà a terme entre els mesos de juny i desembre d’enguany. 


Ubach va considerar, en declaracions a EL PERIÒDIC, que la mesura «no serveix per res» i que hi ha altres solucions que poden donar «cobertura» a la llarga. Així, va recordar que a nivell sindical fa 15 anys que es reclama un atur contributiu a Andorra que permeti donar resposta a situacions excepcionals «i no deixar penjades a les persones». En la mateixa línia, va considerar l’opció de disposar d’un fons empresarial que permetés anticipar-se a situacions com la crisi econòmica que està deixant la pandèmia de la Covid-19: «Si durant els últims 15 anys un 1% dels salaris de tots els treballadors andorrans i un 1% del beneficis de totes les empreses d’Andorra s’haguessin concentrat a un compte, un altre gall cantaria».


Les solucions en qüestió es van traslladar a l’Administració a nivell sindical i no han rebut resposta. Així, Ubach va considerar que «el Govern no ens ha fet cas i ha fet el que ha cregut convenient. Doncs ara la responsabilitat del que està passant és tota seva». Així, el secretari general de l’UsdA va considerar que «Andorra s’hauria de començar a gestionar com un país de la resta d’Europa. Cal tenir garanties que indiquin que la gent té drets i que no haguem de passar el que hem viscut fins ara, d’inventar-se uns expedients de regulació d’ocupació a l’andorrana, que deixen els treballadors completament a mans del empresaris». 


Així, Ubach va considerar que tenint en compte la recessió que hi va haver entre els anys 2008 i 2009, que va comportar que aproximadament 10.000 persones marxessin del país, aquest any la xifra podria ser fins i tot més elevada: «Si la gent no troba feina i la cosa no s’anima en relació a l’estabilització del preu de l’habitatge i el cost de la vida, els seus països d’origen tenen unes garanties que Andorra no té com l’atur, ajudes per a immigrants i al retorn dels mateixos, ajudes per fills, etc. Per evitar-ho, cal que es faci una protecció real dels treballadors». 


En la mateixa línia va posar en valor la gestió dels ERTOS als països veïns: «El primer que es fa és recórrer al comitè d’empresa, que es reuneix amb treballadors i empresaris i decideixen, tots junts, quina quantitat de diners aporta l’empresa i quina quantitat de diners aporta la seguretat social a través de l’atur, i acorden uns ERTO en base a tant temps i en base a tal salari. Aquí a Andorra no, aquí als treballadors només els queda dir que sí. O això, o se’n van tots al carrer». També va fer referència a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i va constatar que el diferencial del que paguen els treballadors andorrans en comparació amb els treballadors espanyols o francesos als seus països representa el doble o el triple.


Gabriel Ubach va considerar, també, que l’economia andorrana del futur dependrà dels andorrans i de la voluntat o idea de país que vulguin «tenint en compte que el Consell General està compost, majortitàriament, per grans empresaris, persones amb professions liberals i alts càrrecs funcionarials. Els treballadors no tenen cap representació dins d’aquest organisme i això és molt significatiu». 

Programes de funció pública

El secretari general de l’UsdA va posar en valor, per altra banda, la tasca que ha dut a terme el Govern en relació als programes destinats a la funció pública: “si les empreses ara es troben amb la meitat de les seves plantilles amb ERTOS o amb reducció de jornada, estan sota la impossibilitat de contractar. Per tant, està bé que d’alguna manera el Govern i les empreses parapúbliques puguin contractar a personal encara que sigui per sis mesos”. En aquest sentit, va afirmar que el nombre d’aturats podria arribar a créixer fins als 2.000.


Tot i així, va voler deixar constància que la solució en qüestió és momentània i que cal tenir present que a les persones “no se’ls poden donar almoines”.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT