PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Assandca creu que la pandèmia ha demostrat que falta la radioteràpia

Els pacients van tenir dificultats per traslladar-se a Barcelona per les restriccions de mobilitat

Per Lídia López

La zona on s’havia projectat la construcció d’un centre de radioteràpia a Andorra.
La zona on s’havia projectat la construcció d’un centre de radioteràpia a Andorra. | MARICEL BLANCH

El tractament de radioteràpia segueix sent una de les grans mancances d’Andorra i un tema de debat recurrent entre les associacions de malalts i els partits polítics del país. La pandèmia per la Covid-19, el confinament i especialment, les restriccions de la mobilitat internacional, han tornat a posar sobre la taula una qüestió que, si bé no s’ha descartat definitivament mai, la seva viabilitat sempre ha estat posada en dubte.

El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va assegurar en declaracions per EL PERIÒDIC que «si a Andorra hi hagués radioteràpia, tot hauria estat més còmode pels pacients durant el confinament», ja que amb el servei de bus a Barcelona suprimit, les persones que requereixen el tractament depenien del taxi o d’un vehicle propi per dur a terme la teràpia. «Els tractaments es van mantenir de forma normal al principi» va apuntar Saravia, que va puntualitzar que només es duien a terme les proves d’urgència i va mantenir a l’espera les altres «amb el neguit afegit que això suposa». Però la situació es va torçar quan es va anunciar l’aplicació d’una quarantena a Espanya per a persones arribades des de l’estranger. La mesura va suposar un gerro d’aigua freda per l’entitat, que va fer mans i mànigues per trobar una solució: «mitjançant diverses trucades, i gràcies al suport de l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, es va aprovar l’excepció a la norma per tal que malalts i acompanyants no haguessin de guardar aquesta quarantena» va apuntar el president d’Assandca. 

En qualsevol cas, la qüestió del transport va seguir presentant dificultats per les restriccions de la mobilitat dins de Catalunya. «Algunes persones van haver d’esperar 40 minuts a què els Mossos comprovessin les dades de les persones afectades tot i portar la documentació de la CASS», va lamentar Saravia, si bé va reconèixer que «ara, per sort, tot ha sortit» puntualitzant que «hem comprovat que podem comptar amb el que tenim aquí, a fora tot té més tràmit».

Des de l’inici de la legislatura, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha posat en dubte la viabilitat d’un centre de radioteràpia al Principat, al·legant l’elevada inversió econòmica que suposa d’una banda per la poca amortització que tindria perquè el tractament oncològic de l’actualitat estarà obsolet en un futur pròxim. De fet, Benazet apuntava a tractament mitjançant la biologia molecular i cures personalitzades d’acord amb condicionants genètics que s’allunyen de l’actual sistema per radioteràpia. En qualsevol cas, l’associació va reconèixer que ha mantingut un diàleg constant amb el ministeri per acostar les posicions i va notar un canvi d’opinió al respecte en les darreres trobades, si bé tot va quedar aturat per la crisi del coronavirus. 

Transport de taxi a la demanda 

Per tal de facilitar el tractament, des d’aquest 2020, el ministeri i la CASS van impulsar un servei amb la xarxa de taxistes del país per tal de facilitar el transport fins a Barcelona als pacients i un acompanyant. Saravia va assenyalar una manca de divulgació respecte d’aquest servei, assegurant que molta gent s’adreça a Assandca sense saber que existeix aquesta via. «Nosaltres vam proposar un servei de taxi grupal per traslladar diversos pacients a la vegada», va assegurar Saravia, i va afegir que «l’alternativa ens sembla perfecta perquè és molt més còmode pels pacients». Tot i això, va recordar que aquesta solució «resulta molt més cara que la que vam suggerir». De fet, la setmana passada, el nou president de l’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA) va confirmar que la nova junta té pendent reunir-se amb la CASS per revisar el conveni i millorar aquest servei de cara els mesos vinents. Per la seva banda, Assandca compta amb un conveni propi des de fa més de tres anys amb Autocars Nadal, en concret per la seva línia DirectBus, per sufragar la totalitat del viatge al pacient i part del de l’acompanyant, sense cap mena de limitació en la quantitat d’aquests.
A més del transport, l’associació també té línies de suport psicològic, per allotjament, d’assistència mèdica, de tatuatge de mugró i aurèola i acompanyament pels malalts.

PUBLICITAT
PUBLICITAT