PUBLICITAT

La Massana

La Massana aprova un paquet de mesures per pal·liar la crisi

La proposta inclou accions per contenir la despesa pressupostària i reactivar l’economia local

Per Lídia López

Els consellers massanencs durant la sessió de consell d’ahir.
Els consellers massanencs durant la sessió de consell d’ahir. | Comú de la Massana

El Comú de la Massana va aprovar ahir durant la sessió ordinària del consell, un paquet de mesures per contenir la despesa i reactivar l’economia parroquial. Aquestes actuacions s’impulsaran de forma immediata per tal de pal·liar els efectes de la crisi per la Covid-19.
Segons la cònsol major, Olga Molné, les mesures tenen tres eixos principals d’actuació. En primer lloc, es van contemplar ajudes a les persones, a través de la contractació directa i temporal de nou persones per desenvolupar tasques de manteniment a la via i que ja es va posar en marxa, i també mitjançant el suport econòmic puntual gràcies a un fons solidari que els mateixos representants polítics del comú han anat nodrint amb donacions. A més, Molné també va anunciar que s’obriria aquest fons a la resta de treballadors comunals que havien demostrat interès a col·laborar econòmicament. La segona línia correspon a la contenció econòmica, mitjançant la reducció salarial dels polítics i els càrrecs de confiança d’acord amb la llei que aprovarà previsiblement avui el Consell General. També mitjançant mesures com la suspensió del sopar de Nadal de la corporació, la reorganització de la plantilla i l’aposta per la reducció de jornades o una rebaixa generalitzada de la despesa de consum de béns del 10%. Finalment, també es va acordar una activació econòmica amb l’augment al doble de la seva capacitat l’espai de les terrasses dels bars de la parròquia mantenint el preu, el retorn de la taxa de radicació o la distribució de vals de compra per utilitzar als comerços de la parròquia per valor de 50.000 euros.

S'assolirà el 80% del pressupost

En la mateixa sessió, també es va presentar una liquidació provisional de comptes corresponent al primer trimestre de l’any i una previsió de la despesa pel que resta d’any. D’aquesta manera, el mes de març es va tancar amb un superàvit de 930.038,48 euros, gràcies a una execució del pressupost de despeses del 15,16% corresponent a 2,3 milions d’euros respecte del 21,04% d’ingressos, per valor de 3,3 milions d’euros. Aquestes despeses, a més, corresponien al funcionament i a reconduccions de l’any anterior, tal com va apuntar el conseller de Finances, Jordi Areny. Amb tot plegat, la tresoreria del comú disposava d’una liquiditat de més de set milions d’euros.
Paral·lelament, Areny també va reconèixer que si bé el pressupost va ser aprovat el mateix mes de març, l’arribada de la crisi va fer replantejar els objectius per contenir la despesa i ajornar inversions de cara l’any 2021. Així, la corporació preveia tancar amb una execució del pressupost de despeses del 87,18%. 

Per últim, també van compartir el balanç de l’endeutament, que segons Areny era «sanejat», amb una mica més de 12 milions d’euros, ja que es trobava a un nivell del 90% i la Llei de les Finances Comunals permet fins al 200%.

D’Andorra fins a Ordino 

Un altre dels punts aprovats a la sessió va ser el conveni urbanístic que contempla la cessió gratuïta en favor del comú d’una franja d’1,85 metres d’amplada d’un terreny anomenat Les Costes-Prat de Rossell que permetrà unir el camí Ral. Fins ara, el camí quedava interromput precisament per la presència d’aquest tram privat que no permetia seguir el camí de forma contínua. D’aquesta manera, es podrà anar des d’Andorra la Vella fins a Ordino sense desviar-se.

PUBLICITAT
PUBLICITAT