PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Apapma denuncia que la cala pot causar impacte en la fauna i flora

Majoral assegura que el projecte compleix la normativa de mediambient i es garantirà la seguretat i la neteja

Per Judith Sáez

Cala Laurediana
Cala Laurediana | Comú Sant Julià de Lòria

Des de l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) mostraven preocupació per l’impacte mediambiental que podria generar a la fauna i la flora de la zona. En aquest sentit, el cònsol major del comú de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, assegurava a EL PERIÒDIC que «no genera cap problema mediambiental», ja que compleix la normativa i els plans aprovats per al Govern. A més a més, afegia que la neteja de la zona la realitzarà el personal del Departament d’higiene i neteja que s’encarreguen actualment del Parc Prat Senzill.

Des de l’associació ecologista també es preguntaven quines serien les mesures que s’adoptaran per superar el desnivell de la sorra i l’aigua així com, si es garantirà la seguretat als qui decideixin banyar-se al riu Valira. Majoral responia que es comptarà amb un socorrista que controli tant el bany de les persones que hi accedeixin com el nivell i el cabal del riu per determinar si és possible submergir-se o bé, si es corre perill. Per altra banda, es preveu aplanar amb més sorra el pendent entre l’aigua i la sorra que hi ha actualment en els pròxims dies en tant que, d’acord amb el comú, el cabal del riu haurà disminuït.

Davant les publicacions de l’entitat Apapma, Majoral va considerar que «som un comú dialogant» i que «si tenen qualsevol dubte ens ho diguin per treballar-ho conjuntament». Des de l’associació criticaven que «tota modificació dels marges del riu i de la seva llera per projectes que no són d’interès nacional, i aquest encara no ho és, haurien de ser explicats a la ciutadania i a altres parts interessades, si mes no per eliminar dubtes sobre el projecte en si» deixant clar que «mai estem en contra de les propostes» tot i que «ens agrada poder valorar-les per a poder opinar i decidir si les trobem correctes o no» tot denunciant que en aquest cas, «no s’ha fet exposició pública del projecte» i recordaven antics projectes i iniciatives plantejades per a desenvolupar al riu. Per exemple, la construcció del vial de Rocafort o fer-hi activitats esportives com el ràfting, sense comptar prou cabal.

Per últim, criticaven que «Andorra no és un sistema segur a causa de les deficiències del sistema de depuració d’aigües residuals» preguntant-se si es preveu així, controlar l’aigua de la zona de bany.

Estiu sense skatepark

El Comú de Sant Julià de Lòria es reunirà amb l’Associació de skateboard i snowboard per resoldre els problemes d’inundació que presenta el parc de patinatge de la parròquia  cada vegada que plou i exposar-los el projecte de la Cala Laurediana. Encara no hi ha dia previst per la trobada.

Majoral, va afirmar que no tenia constància d’aquests desperfectes en la pista, que es va habilitar fa aproximadament un any a petició del Consell d’Infants. En aquest sentit, el vicepresident de l’Associació, Xavier Penido, informava que el comú els va transmetre que no coneixien el motiu de la poca afluència de patinadors i lamentava que «nosaltres el que estàvem demanant és que ens ho arreglin però no que ens ho treguin». El parc estarà inhabilitat durant tota la temporada d’estiu fins al dia 8 de setembre, ja que la iniciativa preveu col·locar-hi en aquest una zona amb guinguetes pels banyistes. Una època que, a més, és la millor per als patinadors perquè «quan hi ha uns quants dies de sol sí que hi ha temps que s’assequi tot»; «haurem de renunciar a l’estiu i és un xàfec per tots els nois i noies de Sant Julià», deia Penido. 

Per això des de l’associació es plantegen que la cala i el parc de patinatge puguin conviure. «M’imagino les famílies portant els nens allà a les rampes mentre els pares estan prenent el sol i banyant-se i em sembla idíl·lic», valoraven. Una proposta que Majoral afirmava que «serà escoltada i compartida» tot i que la ubicació i el cobrament d’entrada al recinte podrien ser un problema. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT