PUBLICITAT

Andorra la Vella

Aprovat el reglament per fomentar l’ocupació dins del sector públic

La mesura pretén reactivar els demandants de feina del SOA dins de l’Administració i les societats públiques

Per Lídia López

El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA / CESTEVE

El Govern va aprovar ahir, durant la sessió ordinària de Consell de Ministres, el Reglament Regulador del Programa de Foment de l’Ocupabilitat per donar cobertura a l’augment significatiu de persones aturades amb motiu de la crisi econòmica derivada de l’emergència de la Covid-19. La proposta va ser presentada pel ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ja va anunciar la setmana passada el treball del seu equip al voltant d’aquest text regulador i que el passat dilluns, 22 de juny, va exposar a diferents agents socials a la reunió del Consell Econòmic i Social (CES). 

Les darreres dades compartides per Govern, situaven en més de 1.700 persones les inscrites al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA). D’aquesta manera, per tal de fomentar la contractació a curt termini d’aquests demandants, i segons va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres,  s’estableix el Reglament que elimina, per la situació d’emergència, el requisit d’haver estat inscrit al servei almenys 45 dies, així com es va fer per altres ajuts llançats des de l’Executiu. En canvi, sí que serà motiu d’exclusió haver rebutjat una oferta proposada pel SOA en els últims tres mesos.

L’Executiu no va proporcionar les dades al voltant de les places previstes pel pla, ja que dependrà de les propostes que presentin les mateixes entitats. En qualsevol cas, Jover sí va compartir que el Govern té una bossa de 800.000 euros destinada a aquesta finalitat, que es podria ampliar, ja que «l’element financer no és limitatiu». D’aquesta manera, la finalitat del Reglament serà la de trobar «els llocs de feina adient» per dotar-lo. 

El tipus de contractació serà temporal, d’entre un i sis mesos, amb jornada laboral completa i amb una retribució mensual equivalent al salari mínim que cobrirà el mateix Govern, així com la cotització a la CASS. En el cas que el beneficiari sigui una persona amb una discapacitat o en situació de vulnerabilitat, es podrà fer una reducció de la jornada que suposarà també la retallada proporcional del sou a percebre, també corresponent al salari mínim.

Aquest primer programa inclourà les diverses administracions i societats públiques i parapúbliques del país, i també les entitats socials sense ànim de lucre i empreses d’inclusió social. No obstant això, en queden exclosos els comuns, perquè segons la llei vigent no es poden acollir a aquest tipus de contractes, com va apuntar el mateix Jover.

Els oferents hauran de presentar al SOA les ofertes de treball de forma específica i acompanyar-les d’un informe que justifiqui el projecte que es vol impulsar mitjançant la contractació dels demandants d’ocupació.

S’agilitza la gestió dels ERTOs

Eric Jover també va anunciar que el Ministeri de Presidència, Economia i Empresa, havia impulsat una eina, que estarà disponible pròximament, per agilitzar i facilitar la tramitació per part de les empreses dels expedients de Suspensió Temporal del Contracte (STCT) i de Reducció de la Jornada Laboral (RJL). Mitjançant la web del Departament de Treball i Ocupació, treball.ad, els empresaris podran fer les modificacions a la mateixa web. L’objectiu de l’aplicació és facilitar les gestions, i per tal d’evitar errors, s’establiran uns camps limitatius que afinin la informació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT