PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La coca de crema és la preferida d’aquest Sant Joan

Els andorrans celebren la festa de forma atípica però mantenint la tradició

Per Lídia López

Algunes de les varietats de coques disponibles.
Algunes de les varietats de coques disponibles. | Fleca Font

Malgrat que aquest any la revetlla de Sant Joan s’hagi viscut de forma limitada per les restriccions i cancel·lacions arran del coronavirus, hi ha alguns aspectes que es s’han mantingut intactes malgrat la situació: les fogueres, els petards, els castells de focs, els sopars fins ben entrada la nit, i sobretot, les coques. Des del cap de setmana, ja protagonitzen els aparadors de les fleques i pastisseres d’arreu del Principat, però no va ser fins ahir que la gent va comprar-ne de forma generalitzada. «N’hem fet des del dissabte per tenir-les exposades de cara la festa, però també n’hem venut alguna» explicava l’Helena Manteiga, responsable de la Fleca Font.

La majoria de la gent anava amb els deures fets, és a dir, ja havien encarregat la coca que volien: «tenim bastants encàrrecs des de fa uns dies», va dir l’Helena. Però tot i això, la responsable de Fleca Font  confiava que molta gent faria compres d’última hora que els permetrien fer net. En qualsevol cas, ahir encara era aviat per fer balanç sobre les vendes en comparació als anys anteriors, perquè «molts clients passaran al llarg de la tarda a comprar-la i també tenim comandes pel dia 24» va assegurar l’Helena.

Això sí, enguany la preferida de la clientela va ser una vegada més la de crema, superant fins i tot a la tradicional de fruita confitada. No obstant això, l’oferta era variada i també combinable al gust del client: «ens adaptem i fem el que ens demani cada persona». D’aquesta manera, també hi havia a disposició coques de crema, pinyons, nata i xocolata. 

Pel tipus de producte, la feina a les fleques i pastisseries va arribar de cop els darrers dos dies. Així, tal i com va assegurar l’Helena, «treballem les masses dos dies abans i l’endemà les cuinem perquè estiguin llestes pel dia». En qualsevol cas, i tot l’ampli ventall de dolços i postres disponibles, no n’hi ha cap que es sobreposi en aquestes dates a la coca, i a la Fleca Font no van notar un increment de vendes d’altres productes similars coincidint amb aquestes dates, la qual cosa indica que els andorrans aposten un any més per la coca per celebrar el dia de Sant Joan.

PUBLICITAT
PUBLICITAT