PUBLICITAT

Andorra la Vella

Llum a Sant Esteve en record als difunts que ha deixat la pandèmia

Les autoritats van expressar el seu condòl a les 21 famílies afectades que van assistir a la missa

Per Judith Sáez

La missa fúnebre a l’església de Sant Esteve, ahir al vespre.
La missa fúnebre a l’església de Sant Esteve, ahir al vespre. | El Periòdic.

Amb un llantió a la mà i acompanyat d’un adult, un infant s’acostava al clergue perquè li encengués la metxa. Una flama més que donava llum a la plataforma amb 52 espelmes que recordaven i homenatjaven a les persones que han perdut la vida per la Covid-19 al Principat.

L’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella va ser el lloc escollit per celebrar l’Homilia Funeral d’ahir a les 20.00 hores. Va ser a porta oberta només per a les famílies afectades i autoritats institucionals i televisada. El copríncep episcopal i Arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va presidir aquest últim adéu en col·laboració amb el mossèn Ramon Sàrries,

«Venim a pregar pels nostres difunts [...] també per pregar i enviar un missatge d’esperança a totes les persones grans i vulnerables, sense oblidar els infants», destacava Vives. Les famílies l’escoltaven. Alguns amb el cap baix, la mascareta reposant sota el nas i asseguts als bancs de l’esquerra de l’església. Una desena més ho seguien a través d’una pantalla a una de les ales de l’edifici.

Des de l’organització constaten que s’hi van inscriure gairebé la meitat de les famílies convidades, 21, que es van asseure per parelles o trios a cadascun dels bancs conformant tres fileres verticals i desdibuixades, a diferència de la zona dreta del santuari. En aquesta última, el cap de Govern, Xavier Espot, consellers, parlamentaris i representants dels comuns, com la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. Tots de negre i, algun, amb la mascareta a joc.

Per a la gent bona

Amb el primer cas de coronavirus confirmat al país, va brotar la por. Una por que va augmentar amb la confirmació d’un primer mort al qual s’hi sumarien 51 malalts més fins a avui. El Bisbe també va venerar a tots ells i als qui han treballat per ajudar-los. «Venim per agrair tanta gent bona que amb treball i sacrifici han fet possible que tirem endavant dins la pandèmia», ressaltava, per més tard afegir que «també estem vivint l’heroisme quotidià de moltes persones que s’han entregat amb generositat pel bé dels infectats, perquè la sanitat i el país funcionessin». Feia així també menció especial al personal sanitari, que en acabar la cerimònia va rebre a les autoritats a la porta de l’església.

Els clergues i el cap de Govern, van expressar el seu condol a les famílies, que van encendre un llum «petit, que junts fa molta claror, per tots els qui la pandèmia s’ha emportat i encara necessitem guarir la ferida del comiat tan ràpid, i de l’adéu que ens va mancar», assenyalaven durant la missa.

I és que, les mesures de confinament, dictaminades pels responsables en matèria de Salut arreu del món, han impedit celebrar funerals de manera habitual per recordar la mort dels estimats. Un dolor que ahir va resultar en un adéu que pregava per tothom, per remetre la pandèmia i «que aviat ens puguem refer sanitàriament i econòmica» en aquesta cerimònia religiosa en què es feia palesa que «quan vénen sotracs grans, com aquest que ens ha tocat viure a la nostra generació, ens adonem del que és essencial a la vida i del que no ho és. Potser llavors valorem més la família, els amics, la llibertat i els valors», va dir Vives.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT