PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’‘app’ de seguiment als positius de coronavirus estarà abans de la tardor

Benazet anuncia el llançament immediat d’una eina que ajudarà a controlar la corba epidemiològica

Per Victoria Gómez Pérez

Ciutadans passegen per l’avinguda Meritxell el primer dia que es va permetre la sortida al carrer dels infants.
Ciutadans passegen per l’avinguda Meritxell el primer dia que es va permetre la sortida al carrer dels infants. | Maricel Blanch

Des de l’inici de la pandèmia, el Govern i Actua Tech estan treballant en una aplicació mòbil que permeti fer el seguiment dels casos positius de coronavirus, sense que això suposi una vulneració de la Llei de Protecció de Dades ni obligui ningú a proporcionar la seva informació clínica de manera involuntària. Malgrat que encara no està 100% definida, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va confirmar que aquesta eina serà una realitat abans de la tardor, ja que es preveu que amb la tornada del fred es produeixin nous rebrots del virus. «Estem estudiant eines tecnològiques pel control epidemiològic de la malaltia. Això vol dir que adaptarem una plataforma que ens permeti ser molt àgils en cas d’un rebrot, alhora que serem compatibles amb la resta d’Europa», va explicar el ministre, qui sempre ha rebutjat el concepte de passaport sanitari perquè «no serveix per a res si la majoria de la població té un nombre d’IgG baix, com és el cas».

L’aplicació, doncs, serà voluntària i funcionarà a través de Bluethooth, mitjançant uns codis que garanteixen l’anonimat de la persona que hi participa, ja que simplement s’indiquen sèries de números que canvien constantment. És a dir, «si em poso malalt, puc avisar els contactes que em surtin a l’aplicació perquè avisin a les autoritats sanitàries i activin els protocols escaients, sense que jo sàpiga qui són ells ni ells qui soc jo», va assenyalar Benazet. 

Ara bé, la plataforma només serà útil si se la descarreguen, com a mínim, el 60% dels ciutadans. Un aspecte que no preocupa al màxim responsable de Salut, que està convençut que durant tots aquests mesos «els andorrans han demostrat estar molt implicats en la lluita contra la Covid» i, per tant, «si fem pedagogia i els expliquem la importància de la seva funció, la utilitzaran».

 

Vacuna a finals d’any

D’altra banda, l’aplicació també servirà per tenir sota control el virus mentre no hi hagi una vacuna per combatre’l. En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es mostrava molt optimista a finals de la setmana passada, assegurant que abans que acabi l’any hi haurà milions de dosis disponibles. 

Segons la mateixa agència, actualment hi ha tres vacunes candidates disponibles que estan a punt de començar les proves en humans als Estats Units, al Regne Unit –liderada per la Universitat d’Oxford– i a la Xina. El gran repte, però, és que «tots els països s’uneixin per garantir que les immunitzacions arribin als més vulnerables i que no es converteixi en un negoci en què només els Estats que puguin pagar-les hi tinguin accés», va informar l’OMS en un comunicat. 

La cap dels científics de l’OMS, Soumya Swaminathan, va confiar en una conferència virtual que durant el 2021 podria haver-hi més de 2.000 milions de dosis disponibles al mercat. Mentrestant, unes 300 vacunes en assaig estan en marxa, tot i que només les tres anteriors tenen una possibilitat real immediata. «Tinc esperança i soc optimista, però el desenvolupament d’una vacuna és una tasca completa que comporta molta incertesa. El millor de tot plegat és que tenim moltes plataformes per, si la primera o la segona fallen, poder mantenir l’esperança», va considerar Swaminathan.

Amb l’objectiu que ningú es quedi sense vacuna, l’experta va recordar que és imprescindible que tots els governs del món donin el seu suport al Fons d’Accés Global per a Vacunes Covid-19 (Covax), creat per l’OMS i l’Aliança per a la Vacunació per mantenir a ratlla el virus. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT