PUBLICITAT

Pocs espanyols visiten Andorra el dia de reobertura de la frontera

Els ciutadans del país veí del sud poden accedir al Principat sense haver de justificar la visita

Per Irene Mas Fàbrega

La frontera hispanoandorrana el diumenge a la tarda
La frontera hispanoandorrana el diumenge a la tarda | El Periòdic

A la frontera hispanoandorrana ja es permet que tots aquells ciutadans espanyols que ho desitgin accedeixin a Andorra sense restriccions. En aquest sentit, des de la mitjanit del dissabte, els residents del país veí del sud ja no han de justificar que accedeixen a Andorra per motius laborals, de transport de mercaderies o per temes de causa major, i tenen llibertat per moure’s per tot el territori. El permís per fer-ho es va posar en marxa al moment que a Espanya es va aixecar l’estat d’alarma instaurat 99 dies enrera com a mesura del govern de Sánchez per controlar l’expansió de la pandèmia de la Covid-19 pel territori. 


Tot i que la decisió de tancar la frontera es va prendre el passat 16 de març i han passat més de tres mesos, l’afluència de cotxes a la zona de control al llarg del dia d’ahir va ser baix. De fet, fonts del Departament de Mobilitat del Govern van constatar que el trànsit va ser fluid durant tot el dia i que, des que es van aixecar les restriccions, en cap moment es van formar cues de cotxes espanyols que volguessin accedir a Andorra. Aquest fet contrasta amb l’afluència de vehicles i de persones que es va registrar al Pas de la Casa el primer dia que es va permetre que els ciutadans francesos accedissin a Andorra. 


Així mateix, els turistes francesos que van accedir a Andorra el passat 2 de juny van focalitzar la seva visita al territori amb la «compra ràpida» de roba, alcohol i tabac. Així, els visitants accedien al país, compraven i marxaven. De fet, a les 11.00h del matí, gairebé la totalitat de cotxes que havia arribat al Principat a primera hora, ja havia tornat a passar la frontera francoandorrana de baixada. Per tant, l’afluència i l’aglomeració de persones a la localitat encampadana va ser esglaonada, però es va constatar una xifra total de 3.483 vehicles. Ahir, però, amb la reobertura de la frontera espanyola, els comerços del mateix sector no van notar que hi hagués més gent als carrers que últimament, fet que es va traduir en les vendes de productes, que van mantenir la tendència dels últims dies.

Circulació per l’espai Schengen

La mateixa mitjanit que es va començar a permetre la lliure circulació  d’espanyols entre comunitats del territori i l’accés dels mateixos a Andorra, Espanya va obrir les fronteres aèries, marítimes i per tren amb tota la Unió Europea -excepte amb Portugal, on la frontera es reobrirà l’1 de juliol-, que estaven tancades, també, des del dilluns 16 de març. 


Dins de Catalunya, per altra banda, la mobilitat ja es va recuperar de manera completa el dijous amb el decret del govern espanyol que posava fi a la tercera fase de desescalada i que va deixar sense efectes les mesures de l’estat d’alarma al territori català. A banda d’això, des del diumenge de la setmana passada, els andorrans i les andorranes van poder accedir a la zona sanitària de l’Alt Pirineu i Aran però els habitants de l’àrea en qüestió no podien accedir al Principat. 


Així, les mesures de reactivació de la mobilitat de persones es van posar en funcionament amb l’aixecament formal de l’estat d’alarma a Espanya i, per tant, de la mesura d’excepcionalitat, donant pas a la nova normalitat a tot el territori espanyol. També es va aixecar l’obligatorietat de fer quarantena de 14 dies a totes les persones que volguessin entrar al país veí del sud.


Per altra banda, s’ha reactivat l’activitat als aeroports europeus. En aquest sentit, durant el dia d’ahir van arribar un centenar de vols internacionals a Espanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT