Compres a grans superfícies
El petit comerç alimentari de la Seu gairebé no han notat canvis en les vendes des que els andorrans poden baixar
Durant la primera setmana des de l’obertura de fronteres que permet als andorrans i a les andorranes viatjar per la zona sanitària catalana de l’Alt Pirineu i Aran i moure’s per tot Catalunya una vegada la crisi sanitària s’ha estabilitzat als dos territoris en qüestió, els comerciants de la Seu han constatat una afluència significativa de persones pels carrers de la ciutat. En aquest sentit, les cues quilomètriques de cotxes andorrans que es van formar a la duana hispanoandorrana durant els primers dies de la setmana es van traduir en la presència de més persones a les botigues i als bars i restaurants de La Seu d’Urgell.
Tal com van explicar fonts de la Oficina de Turisme de la capital de l’Alt Urgell a EL PERIÒDIC, durant la setmana, les visites d’andorrans a la zona en qüestió han estat focalitzades en el comerç. Així, alguns comerciants i restauradors de la Seu d’Urgell, van constatar que, d’una manera més concreta, l’arribada de persones i la participació al comerç general de la ciutat ha estat «esglaonada però constant». En aquest sentit, el dia que es va notar una afluència de persones més important va ser el dimarts, coincidint amb el fet que es celebra el mercat setmanal”.
Les botigues que ofereixen productes de roba, calçat o complements han constatat que aquesta represa de part de la «normalitat» als dos països i, conseqüentment, a la frontera d’Espanya amb Andorra “s’ha notat”. Així, expliquen que al llarg del temps, en consonància amb la desescalada, han anat rebent més clientela, però que aquesta última setmana, amb la reobertura de la frontera i l’entrada a la tercera fase de desconfinament ha estat la més activa des del moment que van poder reobrir les botigues, quan tan sols es permetia anar-hi a les persones del municipi. Així, celebren que, «mica en mica es vagi tornant a la normalitat».
Els bars i restaurants, pel seu cantó, comparteixen la visió tenint en compte que han estat els negocis on s’ha constatat una major afluència de persones durant aquests últims dies. «Sobretot es tracta de persones que viuen a la ciutat, però també hem rebut andorrans que han baixat a comprar i que s’han quedat a esmorzar, a fer el vermut o a dinar».
Compres a grans superfícies
Per altra banda, el comerç de l’alimentació ha estat el que ha notat un canvi menys important pel que es refereix al volum de venda. Els botiguers ho relacionen amb el fet que “els andorrans que baixen a la Seu prefereixen comprar a grans superfícies perquè el preu dels productes és més baix -tenint en compte que els productes són de menys qualitat- i la gestió de la compra és més ràpida, en el sentit que, per exemple, no fa falta entrar a la ciutat, hi ha pàrquing adjacent al centre comercial i gran part dels productes que a la Seu hauries de voltar per aconseguir, es poden adquirir tots a les mateixes instal·lacions». Així, els venedors van explicar que des que va començar la desescalada a la zona sanitària en qüestió, «la clientela habitual ha anat tornant i s’ha mantingut, però no hem notat gairebé gens que la gent d’Andorra ja pugui venir».
“Nova normalitat” a Catalunya
El passat dimarts 9 de juny, la zona sanitària de la qual és part Lla Seu d’Urgell, l’Alt Pirineu i Aran, va entrar a la tercera fase de desescalada. Aquest era l’últim avenç abans d’emprendre l’anomenada «nova normalitat» que es va aplicar al territori el dijous passat.
En aquest sentit, els bars i restaurants ja van poder reobrir amb l’ocupació de la meitat de la capacitat de dins dels locals i utilitzant un 75% de la capacitat de les terrasses. Els comerços també van poder reobrir amb el permís d’ocupar, com a màxim, un 50% de l’aforment de les instal·lacions. Amb la «nova normalitat», el decret de la Generalitat de Catalunya no marca percentatges concrets d’aforament pels locals, sinó que estableix un criteri general definit per sectors a partir de les directrius del respecte de la distància de seguretat d’un metre i mig, amb flexibilització sempre que es faci de manera justificada i amb altres mesures de seguretat que supleixin la mancança. Així, els negocis estan reprenent, mica en mica, l’activitat amb l’esperança dipositada a la temporada d’estiu per a la recuperació econòmica.