PUBLICITAT

La immunitat a la Covid-19 com a requisit laboral podria ser il·legal

L’Agència Espanyola de Protecció de dades ha prohibit la demanda d’inclusió de la mesura

Per Irene Mas Fàbrega

La recepció del Servei d’Ocupació del Govern.
La recepció del Servei d’Ocupació del Govern. | Maricel Blanch

L’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) es referma en la importància de mantenir protegides les dades sanitàries personals. En aquest sentit, el director de l’agència, Joan Crespo, considera que tenint en compte la situació d’emergència sanitària actual, estipular com a requisit demostrar que s’ha superat la Covid-19 podria suposar una vulneració de la normativa de protecció de dades. Així ho va constatar ahir, després que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) emetés un informe prohibint a les empreses la inclusió de la condició d’immunitat al coronavirus dins els requisits per obtenir una feina.


Crespo va apuntar, en declaracions a EL PERIÒDIC, que aquesta és una «dada sensible i, al tractar-se d’una dada de salut, és innecessària per aconseguir una feina. A més, requerir-la podria ser il·legal». Tot i així, l’organisme andorrà encara no ha dissenyat cap normativa al respecte perquè no han rebut, fins ara, cap consulta sobre la qüestió. Igualment, però, el director va considerar que a Andorra, la línia seria més o menys la mateixa que a Espanya «en el cas que hi hagués empreses al país que ho fessin».


Al país veí del sud, tampoc s’han detectat empreses que hagin inclòs el requisit d’immunitat a la Covid-19 per accedir al procés de selecció d’una feina però l’AEPD ha considerat oportú aplicar aquesta mesura per prevenir el fet que la salut esdevingui un factor a considerar per a la contractació de personal. És per això que l’ens considera que tot i que el candidat o candidata podria voler compartir la dada en qüestió de manera voluntària, «estaria condicionat per a la necessitat d’accedir a un lloc de treball i s’estaria vulnerant la llibertat de la persona».

Presa de temperatura

Sobre el que l’APDA sí que s’ha pronunciat de manera pública ha estat per la presa de temperatura que alguns locals comercials fan als clients abans que aquests entrin als establiments. En aquest sentit, l’organització va confirmar que la pràctica en cap cas podia ser obligatòria i que havia de ser el client qui l’autoritzés.


En aquest sentit, Crespo va considerar que «la temperatura no és representativa per determinar si una persona està contagiada amb la Covid-19, o no. Per determinar-ho, la dada que ofereix el termòmetre hauria de ser contrastada pels professionals de la salut. Tenir febre no és sinònim de tenir coronavirus. La febre pot provenir de moltes i molt diverses afeccions. Igualment, la dada que ofereix un termòmetre és una dada sanitària i, en la mateixa línia que l’anterior, és privada i podria considerar-se una pràctica il·legal que algú coaccionés per obtenir-la».

Tractament de dades

L’agència andorrana va publicar un seguit de recomanacions sobre el tractament de les dades personals durant la crisi de la Covid-19. Per això van considerar que «en el context de qualsevol crisi sanitària es produeixen una sèrie de situacions que poden propiciar un mal ús o un mal tractament de dades personals i, d’una manera més concreta, de dades considerades sensibles per la llei». Per altra banda, recomanen a les empreses posar en marxa mesures com, per exemple, la limitació dels desplaçaments i les reunions, o fomentar el respecte per les mesures higièniques que es proposen per evitar l’expansió del virus. En aquest sentit, apunten que «els empresaris no poden, simplement, adoptar mesures susceptibles d’atemptar contra la privadesa dels seus treballadors per tal de dur a terme una gestió sobre sospites d’exposició al virus». Així, recorden que «les dades de salut poden ser recopilades per autoritats sanitàries habilitades per prendre les mesures adequades a la situació» i que l’avaluació de la informació en qüestió és «exclusiva d’aquestes autoritats públiques». Finalment, l’Agència andorrana «convida» tant a particulars com a professionals a «seguir les recomanacions que proporcionen les autoritats sanitàries i a només recopilar dades sobre la salut de qui les persones competents en el mateix àmbit estipulin com a «persones d’interès».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT