PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut es prepara per un rebrot sense paga extra pels sanitaris

Avui es farà un examen al centre Salita per identificar l’origen dels nous casos positius de coronavirus

Per Judith Sáez

Sessió del Consell General, ahir.
Sessió del Consell General, ahir. | C.G.

No hi haurà una paga addicional pel personal sanitari que porta tres mesos exposat a un gran risc de contagi i sotmès a una gran pressió i estrès per la crisi sanitària que ha causat la pandèmia. Així ho va afirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la sessió ordinària del Consell General després que el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, preguntés a l’equip de govern quan seria efectiva aquesta retribució per la tasca desenvolupada.
L’Executiu ha optat però, per retornar la partida d’un milió d’euros a la qual va renunciar el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària a mitjans d’abril, «en base a la retallada del nostre salari», constatava Benazet. Aquesta partida que aportar el Comitè d’Empresa del SAAS estava inclosa en el pressupost de 2020 de l’administració per efectuar millores laborals del conveni col·lectiu. Una qüestió que des de l’Executiu consideren que «respon a millores salarials i professionals» i també aportarà beneficis «a altres professionals sanitaris no tant reconeguts, com els auxiliars».
Tot i això, la falta de recursos humans en l’àmbit sanitari segueix essent un preocupació, en especial, per la possibilitat d’un rebrot de la pandèmia a la tardor. És per això, que el Ministeri de Salut està analitzant possibles escenaris també per l’hivern i preveu augmentar les contractacions de personal per algunes àrees. Especialment, la Unitat de Cures Intensives i els centres sociosanitaris. Benazet emfatitzava en la necessitat que s’hi mantinguin les tasques pertinents i s’hi eviti el col·lapse. De moment, es confirma la incorporació de dos intensivistes. 

Visites a Salita

Salut va anunciar que avui s’efectuarà un darrer examen acurat del servei d’epidemiologia a càrrec de la doctora Mireia Garcia, per determinar l’origen dels contagis que hi ha hagut els darrers dies entre els residents del centre. El ministre de Salut afirmava que ja s’hi han efectuat controls i s’ha determinat que el centre ha seguit el protocol de protecció i prevenció. A més, va assegurar que els residents dels centres sociosanitaris han estat sota control mèdic i s’han sotmès a proves PCR i TMA  pel seu trasllat. D’aquesta manera, la presidenta del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, demanava reflexionar sobre el model de les residències, reduir les ratios i millorar les condicions per garantir-hi la seguretat també tenint en compte l’escassetat de recursos materials a l’inici de la crisi. 
«No hi ha hagut cap problema d’incompliment a Salita. Esperem l’examen acurat per obrir la possibilitat que els familiars puguin anar a veure’ls i començar les visites el cap de setmana», anunciava Benazet.

Història clínica compartida

La presidenta del PS també va incidir en la confidencialitat de les dades de l’historial clínic en tant que l’accés de múltiples usuaris podria anular-la. En aquest sentit, el ministre de Salut assegurava que «l’estudi serològic no es nodreix» i es tracten «dades fredes». No descarten però, mantenir l’habilitació del sistema per fer consultes mèdiques telemàticament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT