PUBLICITAT

El Tribunal de Comptes constata un dèficit de 5,5 milions a la capital

La deficiència va ser sobre les previsions pressupostades el 2018

Per Irene Mas Fàbrega

Vista general d’Andorra la Vella
Vista general d’Andorra la Vella | El Periòdic

L’any 2018 el Comú d’Andorra la Vella va incorporar al pressupost consignacions pressupostàries que corresponien a exercicis anteriors al document. Les mateixes suposaven una despesa de 6.679.581 euros. En aquest sentit, feia falta que es fessin modificacions pressupostàries per un import de 531.294 euros, les quals es preveia finançar amb romanents de tresoreria, però els recursos van ser insuficients per finançar els canvis. Això va comportar un dèficit en les previsions pressupostàries definitives de 5.543.891 euros tot i que el comú havia dut a terme modificacions pressupostàries per suplements de crèdit de les quals va preveure finançar mitjançant un endeutament addicional. Per altra banda, el Tribunal de Comptes va informar que el dèficit de les previsions pressupostàries és contrari al principi d’equilibri que regula l’article 69.4 de la Llei de les Finances Comunals.

Prescripció d’impagats

Quant al Comú de Sant de Lòria, l’any 2017 no va reclamar el cobrament de 792.555 euros de deutes. Això podria provocar que el fet prescrivís però que comportés conseqüències legals als càrrecs polítics o funcionaris del moment. El mateix any, l’organisme va excedir el nivell d’endeutament a curt termini en 1,7 milions d’euros. 


Contractació irregular 

Pel que fa al fons mutual del treballadors del Comú d’Encamp, va presentar un dèficit de 250.796 euros el 2018. A més, hi havia personal eventual que podria estar contractat contra la ordenació comunal de la Funció Pública.

Els Liberals i el PS van incomplir la llei de partits

Els grups parlamentaris Liberals i Socialdemòcrata no van abonar el 2018 els ingressos procedents d’aportacions de càrrecs públics i de titulars de lloc de lliure designació a un compte bancari específic, tal com especifica que s’ha de fer la Llei Qualificada de Partits Polítics i Finançament Electoral (LQPPFE). En aquest sentit, els liberals van obrir un compte bancari el 10 de gener de l’any següent. A més a més, els liberals van incomplir el mateix decret en el sentit que, tot i disposar d’ingressos per quotes, no consta l’aprovació explícita de l’establiment de les mateixes per part del òrgans facultats. Per altra banda, els socialdemòcrates no van presentar la comptabilitat de l’any en qüestió a través dels llibres de tresoreria. També es van detectar dues despeses per un import total de 1.091 euros que no van ser comptabilitzades, fet que va comportar que la tresoreria presentada i el resultat de l’exercici es sobrevaloressin per aquest import.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT