PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’atur creix en un 41% l’últim mes i acumula 1.761 demandants

El Ministeri d’Afers Socials ha rebut 836 sol·licituds d’ajuts econòmics per desocupació

Per Lídia López

El ministre Jordi Gallardo durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre Jordi Gallardo durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El Servei d’Ocupació va presentar ahir una nova xifra rècord pel que fa a les persones inscrites. Després d’haver registrat un nombre històric el mes passat, amb més de 1.200 persones, la tendència ha estat a l’alça i el servei compta ja amb 1.761 demandants de feina, un 40,8% més respecte al mes anterior. Paral·lelament a aquestes dades, també hi ha hagut un decriment pel que fa als llocs de feina oferits al servei d’un 53,6% menys, amb 396 ofertes.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va compartir les dades durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i va indicar que aquest increment de les xifres es deu «principalment a motius econòmics derivats de la crisi de la Covid-19». D’aquesta manera, i a l’espera que el Departament d’Estadística presenti el balanç complet de les afectacions, el ministre va fer una síntesi dels perfils dels demandants més afectats per la situació. En aquest sentit, la franja d’edat més castigada per la crisi és la dels treballadors més joves, d’entre 26 i 39 anys, mentre que té menor afectació pels treballadors més experimentats a partir de 40 anys. Pel que fa a la nacionalitat dels treballadors, l’apartat d’altres nacionalitats és el més perjudicat en detriment, per exemple, dels nacionals, els espanyols o els portuguesos. A més a més, també s’ha detectat una major presència de demandants d’ocupació residents amb menys de cinc anys al país, mentre que hi ha hagut menys incidència en els residents amb més de 10 anys al Principat. Finalment, Gallardo també va matisar que la qüestió del gènere no va resultar una variable discriminatòria a l’hora de perdre la feina. 

Pel que fa a les branques laborals d’aquests treballadors, els sectors amb més llocs de feina afectats van ser el dels serveis, tant al comerç com a l’hostaleria, i el dels tècnics professionals, com per exemple els electricistes. D’altra banda, els treballadors sense formació han estat els menys afectats amb l’actual crisi. En aquest sentit, i especialment pel que fa al sector Serveis, Gallardo va apuntar com una bona notícia la reobertura anticipada de les fronteres de cara a recuperar progressivament tant als treballadors afectats amb un ERTO com a generar nous llocs.

 

Més de 800 sol·licituds d’ajuts

A l’espera de recuperar un teixit de contractacions ferm, el Govern va donar resposta a les necessitats dels treballadors que han perdut la feina amb forma d’ajuts econòmics. L’Administració ha aprovat un total de 421 sol·licituds de prestacions per desocupació involuntària. D’aquestes, 38 corresponen al programa clàssic de desocupació i 383 són demandes per a les prestacions extraordinàries del Ministeri d’Afers Socials. 

Però la realitat és que les peticions per aquestes prestacions van ser de 836, i mentre que 173 encara estan en curs de validació, 280 ja van ser denegades perquè els ingressos del nucli familiar superen el llindar establert. No obstant això, el grau de cobertura és ara del 24% mentre que abans de la crisi només hi havia un 4,5%.

La voluntat de l’Executiu és que aquestes persones es vagin reincorporant al mercat laboral, i per aquest motiu, el ministre Gallardo va anunciar que la setmana vinent presentaran un programa d’ocupació centrat inicialment en el sector públic i posteriorment, s’hi sumarà un segon adreçat a l’ocupabilitat al sector privat. A més, també es contempla agregar el component formatiu als plans per cobrir el màxim de necessitats de les persones demandants d’ocupació. D’aquesta manera, el Govern pressupostarà una primera partida de gairebé un milió d’euros ampliables. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT