PUBLICITAT

Vives convida el Papa a visitar Andorra i constata que és viable

  • El copríncep recorda que Benet XVI va visitar Malta l'abril passat i té previst visitar Mònaco el 2012
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Benet XVI amb Vives, Espot i la delegació andorrana, ahir al Vaticà. Foto: BISBAT D'URGELL

Una eventual visita del Papa a Andorra, tot i no estar prevista, és viable. Això és el que es desprèn de les paraules del copríncep episcopal, Joan Enric Vives, que ahir va traslladar a Benet XVI la invitació a visitar el Principat. Les visites del Sant Pare a petits estats obren la porta a l'esperança a aquells que voldrien veure a les Valls el successor de l'apòstol Pere.

Vives va viatjar a Roma acompanyat dels serveis de la Mitra i del ministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot. El motiu del viatge i de l'audiència papal era agrair a Benet XVI –«en nom meu, del Principat i del bisbat»– l'atorgament del títol d'arquebisbe ad personam amb el qual el Papa va distingir Vives el 19 de març passat. El títol dóna al copríncep episcopal el màxim rang protocol·lari al si de l'Església Catòlica i referma la tradicional bona relació del Principat amb la Santa Seu.

Durant l'audiència papal, Vives va convidar Benet XVI a visitar Andorra. Mai un papa ha visitat el Principat, però l'agenda de viatges de l'actual Sant Pare evidencia que la petita dimensió de l'Estat no és impediment per acollir una visita papal: Vives va recordar ahir, en sortir de l'audiència, que Benet XVI va visitar Malta l'abril passat i que té previst visitar Mònaco el 2012. Per tant, ¿per què no Andorra? El copríncep va admetre ahir que seria la culminació de les bones relacions entre el Principat i la Santa Seu, especialment segellades amb el Concordat del 2008, i que, a més, l'esdeveniment projectaria la imatge i el nom d'Andorra a escala mundial.

Després de l'audiència papal, la delegació andorrana, amb Vives i Espot al capdavant, va oferir un dinar al secretari de Relacions amb els Estats del Vaticà, Dominique Mamberti. Durant l'àpat es van tractar temes d'interès bilateral per a ambdós estats. També hi va assistir l'ambaixador d'Andorra prop de la Santa Seu, Miquel Àngel Canturri, que presentarà les cartes credencials al Papa el 16 d'aquest mes.

interès papal pel ‘manual digest' / Durant la visita, Vives va lliurar a Benet XVI una edició facsímil del Manual Digest d'Antoni Fiter i Rossell. El copríncep va explicar al Papa la història del llibre en qüestió, col·lecció de màximes per al bon govern i les relacions exteriors d'Andorra escrit el 1748 per l'aleshores veguer episcopal. La intenció del regal, segons va explicar el copríncep, era «donar a conèixer al Sant Pare la forma en què es regia un poble de muntanya com el nostre». Benet XVI, va explicar Vives, es va mostrar molt interessat en el contingut del Manual: «el Papa també és originari d'una zona muntanyosa, a Baviera», va dir. Sobre si el contingut del llibre s'adequava al 100% amb la doctrina de Benet XVI, Vives va especificar: «li he regalat el Manual Digest perquè ens conegui millor, no perquè l'utilitzi per governar l'Església».

La recent visita del Papa a Barcelona també va ser tractada a l'audiència, precisament el dia en què es va saber que Benet XVI ha decidit incloure una imatge del temple de la Sagrada Família –consagrat durant la visita– a la felicitació nadalenca del Vaticà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT