PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Hotels i restaurants sobreviuen a la crisi provocada pel coronavirus

La majoria d’establiments mantenen el calendari tot i l’anunci de l’obertura de la frontera el dia 21

Per Lídia López

Turistes passejant per l’avinguda Carlemany l’estiu passat.
Turistes passejant per l’avinguda Carlemany l’estiu passat. | MARICEL BLANCH

El sector de l’hostaleria comença a recuperar el ritme després de la llarga aturada provocada pel coronavirus. La notícia de l’avançament de la reobertura de la frontera amb Espanya no ha alterat gaire les planificacions dels empresaris vinculats a la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), excepte en casos puntuals, però sí que ha donat una prova més que hi haurà l’activitat suficient per cobrir l’estiu d’enguany i sense que hagi de tancar cap establiment. 

Segons el director de la UHA, Jordi Pujol, l’ocupació prevista per aquest estiu manté les xifres estimades fa dues setmanes, que se situaven vora el 40%. L’anunci de l’Executiu espanyol per la reobertura de les fronteres aquest diumenge 21 no ha provocat grans canvis pel que fa a la tornada a la feina dels hotelers, excepte tres associats que sí que han optat per obrir aquesta mateixa setmana. En la mateixa línia, Pujol també va destacar que la previsió de mobilitat entre països també havia influït en la decisió de dos centres que estaven indecisos sobre si obrir o no aquesta temporada i finalment optaran per l’obertura. 

En qualsevol cas, des de la UHA confiaven que el gruix més important de clientela correspondria a les reserves d’última hora i especialment centrats a les parròquies centrals. Per Pujol, els hotels ubicats a les parròquies altes que pertanyin a cadena amb diversos establiments es mantindran tancats i obriran només si l’evolució és molt favorable i en funció de la resposta que obtinguin de les campanyes d’Andorra Turisme, per tal d’evitar «càrregues econòmiques», ja que per assegurar el funcionament dels hotels ha d’estar activa almenys el 80% de la plantilla però que tot i això, «venint de zero com venim i amb el que tenim fins ara, no podem dir que salvem l’estiu perquè amb tres mesos sense facturar és impossible, però sí que volem passar l’estiu oberts i sense perdre diners».

Bars i restaurants ja han obert 

D’altra banda, pràcticament tots els establiments de restauració vinculats a la UHA han obert les portes des de la reobertura del sector el passat dilluns 1 de juny i els pocs que encara no ho han fet, ho faran abans no s’hagi acabat el mes. «No és el mateix obrir un local petit que un de gran o diversos d’una mateixa cadena», va apuntar Pujol, que va assegurar que la idea dels establiments que no treballen tant amb la clientela local és esperar uns dies per acabar d’adaptar-se a les mesures establertes i també recuperar la primera onada de personal en Erto en coincidència amb el final de mes per facilitar la burocràcia.

La millor notícia pel director de la UHA, és que no hi ha hagut cap establiment que els hagi comunicat que, per motius econòmics derivats de la crisi i el tancament per la Covid-19, no torni a obrir el seu local. «Estic tranquil amb això», va confessar Pujol, tot i que va contemplar que «sempre hi pot haver alguna sorpresa». D’aquesta manera, el gran gruix de locals de restauració estaran oberts de cara a la reobertura de la frontera hispanoandorrana. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT