PUBLICITAT

Andorra la Vella

Bartumeu titlla de «barbaritat» que Turquia financés l’aeroport

SDP critica que el Govern vagi en contra del cap d’estat francès

Per Judith Sáez

Elisabet Zoppetti i Jaume Bartumeu a la roda de premsa d’ahir a la tarda.
Elisabet Zoppetti i Jaume Bartumeu a la roda de premsa d’ahir a la tarda. | El Periòdic.

Sorpresa i indignació per part del grup extraparlamentari Progressistes-SDP pel «silenci sepulcral» de l’Executiu i, en especial, de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, davant la proposició de Turquia a assumir la inversió necessària per tirar endavant el projecte de construcció d’un aeroport a Grau Roig.

El president de la formació, Jaume Bartumeu, reconeixia que «el Govern va fer bé» d’agrair l’aportació de mascaretes per part del país de l’est europeu, però es mostrava «preocupat» perquè durant la visita el seu representant diplomàtic a Andorra, l’ambaixador Cihad Erginay,  va defensar l’experiència del país en la construcció d’aeroports i, inclús, emfatitzar en l’interès d’operar-hi sense resposta de l’Executiu.

La base de la indignació del grup progressista, més enllà de la seva disconformitat amb el projecte per qüesitions de viabilitat i contaminació paisatgística, és «de constitució i relació del Govern amb un dels caps d’estat», Emmanuel Macron, president de la República Francesa. En aquest sentit, Bartumeu recordava que França i Turquia estan confrontats en el conflicte a Líbia tot criticant que «tenim al Govern persones que es pensen que són l’elit del país i estan convençuts que el sentiment de superioritat, que s’ha apoderat d’ells, els permet tenir una política internacional diversa i diferent a la que tenen els nostres països veïns». Ressaltava així que «valdria la pena que algú aportés una mica de seny» en tant que «és una barbaritat» i «el país patirà, evidentment les conseqüències».

Sistema en evidència

Des de la formació defensen que cal prendre consciència de la vulnerabilitat del sistema institucional i, conseqüentment, el constitucional. Bartumeu denunciava que «s’està posant en evidència» en un escenari temerari i angoixant de desconfinament.

Incidia així també, en l’informe que va publicar la cap economista de l’OCDE, Laurence Boone, el qual constata que «la situació serà catastròfica», ja que s’hi especifica que a finals de l’any 2021 «la pèrdua de rendes ultrapassarà la de totes les recessions precedents dels darrers cent anys», sense tenir en compte els períodes de guerra. Per això, SDP reiterava que «Andorra no pot estar d’esquena a Europa» i cal que estigui «en estricta aplicació dels acords de bon veïnatge i col·laboració amb Espanya i França i seguint el mandat constitucional».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT