PUBLICITAT

Les importacions de béns cauen més d’un 56% durant el maig

Els productes més afectats durant aquest període de temps són les begudes, el tabac, la roba i el calçat

Per El Periòdic

Camions a la frontera hispanoandorrana
Camions a la frontera hispanoandorrana | ANA

Les importacions de béns al país van caure en un 56,6% el maig del 2020 respecte al mateix mes de l’any anterior. En aquest sentit, segons va fer públic ahir el Departament d’Estadística, les importacions de béns durant el període en qüestió van sumar 42,75 milions d’euros.

Els grups amb una variació percentual negativa més destacada són Begudes i Tabac amb un 86%, Vestit i Calçat amb un 74,8%, Farmàcia i Perfumeria amb un 73,1% i Transport amb un 66%. Cal tenir en compte, però, que sense el capítol Energia, que és l’únic que experimenta una crescuda durant el període en qüestió, la variació percentual és d’un 64,2% negatiu. 

Pel que es refereix a l’acumulat del darrers 12 mesos, en total les importacions van tenir un valor de 1.194,16 milions d’euros, xifra que representa una variació percentual de 14,8% menys respecte a l’acumulat del període anterior. La partida que va presentar una variació negativa més destacada va ser la Construcció amb un percentatge del 27,6% negatiu. 

 

Exportacions de béns

Per altra banda, les exportacions de béns durant el mateix període de temps van sumar 5,97 milions d’euros, xifra que suposa una variació percentual negativa del 51,5%. L’única partida valorada que ha presentat una variació percentual positiva és Begudes i Tabac. Tanmateix, la que va presentar una variació percentual negativa més destacada és l’Electrònica, amb un 51% menys d’exportacions cap a països estrangers.

Igual que en l’anàlisi estadística del mes de maig, si no es té en compte la categoria Energia, la variació percentual de les importacions va ser d’un 64,2% negatiu durant el mes de maig d’aquest any i d’un 14,8% a nivell anual. Prescindint del mateix capítol en les exportacions, aquestes van disminuir el 7,8% durant tot l’any. En aquest sentit, les partides amb una variació positiva i major variació absoluta són Industrial amb un 12,2% i Begudes i Tabac amb un 8,6%. 

Per contra, les partides amb una variació absoluta negativa més destacada va ser Transport amb un 20,8% i Electrònica amb un 4,8%.

 

Béns en valor

Finalment, segons es va indicar en el mateix document, pel que es refereix a les importacions mensuals amb l’eliminació de les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, mostraven una tendència a la baixa situant-se en un 2% negatiu el mes de maig del 2020.

En la mateixa línia, les variacions intermensuals de les exportacions, expressades en els mateixos termes, mostren una tendència a l’alça durant els darrers dos mesos, situant-se en un 1,1% aquest últim mes de maig. 

La major part de professionals titulats d’Andorra són estrangers

L’any 2019 el Departament d’Estadística va constatar que, de les 269 autoritzacions concedides durant el període de temps esmentat, tan sols el 32,3% eren andorrans. Així, el 49,4% del total eren espanyols, el 8,3% francesos i la resta, un 14,9%, eren de diverses nacionalitats. Pel que es refereix al nombre d’autoritzacions, si es compara amb les que es van concedir durant l’any 2018, es constata un descens de les mateixes d’un 4,3%. Per concedir-les, es tenen en compte totes les persones que sol·liciten exercir una activitat professional titulada i que s’inscriuen durant el període de referència en el Registre de Professionals titulats, Col·legis i Associacions Professionals, on hi ha les dades recollides. La devallada s’explica pel descens de les autoritzacions concedides.


Tipus d’ocupació

Respecte al tipus d’ocupació, el 58% del total d’autoritzacions concernia a professionals associats a titulacions de 2n i 3r cicle universitari i similars i el 23,4% a tècnics i professionals de suport. 

Professionals donats de baixa

Pel que fa al nombre de professionals titulats donats de baixa, l’any 2019 se’n van registrar 34, xifra que suposa un augment del 30,8% en comparació amb l’any anterior, exercici en el qual se’n van donar de baixa 26. Del total de les baixes registrades, el 73,5% corresponia a professionals titulats espanyols. 

Professionals actius

Finalment, l’any 2019 es va tancar amb 2.686 professionals titulats actius inscrits en el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals, la qual cosa representa un augment de 235 professionals titulats respecte als que hi figuraven a finals de l’any 2018 (2.451 professionals titulats actius), és a dir, un increment anual del 9,6%. S’observa que, des de l’any 2012, la tendència de creixement dels professionals titulats actius és molt positiva fins al punt de gairebé triplicar els valors del 2012; es passa de 994 inscrits als 2.686 actuals.

71% menys de carburants al llarg del darrer mes

Durant el mes de maig d’enguany, en comparació amb el mateix mes de l’any passat, la importació de carburants al país va ser de 3,21 milions de litres, fet que suposa una variació percentual negativa del 71%. Així ho indiquen les dades que va fer públiques el Departament d’Estadística, que relacionen la caiguda amb el tancament de fronteres i el confinament en relació a la Covid-19.


L’anàlisi del factor més enllà del temps indica, per altra banda, que des del gener fins el maig del 2020, la importació de carburants ha estat de 54,42 milions de litres. En aquest sentit, es va constatar una baixada percentual del 31,5% en contraposició al mateix període del 2019. Finalment, la dada de balanç anual va suposar una variació negativa del 14,2% respecte el mateix període anterior.

L’ús d’internet incrementa gairebé en un 90%

La pandèmia ha provocat que el total d’abonaments per servei durant el mes de maig passés a ser de 48.056 de telefonia fixa, 87.430 de telefonia mòbil i 37.068 d’internet a banda ampla. Les dades en qüestió suposen una variació percentual positiva del 2,4%, de 3,5% i de 4,3% respectivament en comparació al mes de maig de l’any anterior. Tot i així, la tendència a l’alça de l’ús de telecomunicacions fa temps que es manté. 


En aquest sentit, l’ús d’Internet durant el mes de maig es va situar en 8,70 milions de GB, fet que representa una variació percentual positiva del 89,4% respecte el mateix mes de l’any anterior. L’administració va proporcionar dades, també, sobre el tràfic telefònic en minuts sense Internet que durant el mes de maig del 2020 se situa en 18,41 milions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT