PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Trànsit dens al llarg del dilluns a la frontera hispanoandorrana

La jornada va coincidir amb l’ampliació de les regions transitables

Per Lídia López

La policia espanyola atura un vehicle andorrà a la frontera.
La policia espanyola atura un vehicle andorrà a la frontera. | ANA / M. P.

La frontera del riu Runer va viure ahir una jornada de dificultats en el trànsit. Tot i no produir-se cap situació de llargues cues, la via en direcció Espanya va presentar densitat de vehicles des de les 10.00 hores i fins a mitja tarda, amb retencions de com a màxim 1,5 quilòmetres. 

Segons fonts consultades del departament de Mobilitat, aquesta lentitud en el desplaçament al darrer tram andorrà i fins a una mica després del pas fronterer, no es va donar per una gran afluència de vehicles que intentéssin creuar a Espanya, sinó pels controls que es feien a cada un dels cotxes per part de la policia espanyola. En qualsevol cas, alguns usuaris van denunciar a través de les xarxes socials esperes que podien arribar al voltant d’una hora.

I es que, si bé no era el primer dia que es podia tornar a creuar la frontera en direcció Espanya, sí va coincidir amb la primera jornada amb una Fase 3 més abundant a Catalunya. Des d’ahir, amb la incorporació de les regions de Girona i la Catalunya Central, els andorrans i residents poden desplaçar-se pràcticament per tot el territori català, a excpeció de Lleida i l’Àrea Metropolitana. 

A l’espera de Madrid 

Però aquesta situació podria canviar les pròximes hores si el Ministeri de Sanitat espanyol, titulat per Salvador Illa, accepta la proposta que va presentar ahir la Generalitat de Catalunya, en concret, la Conselleria de Salut. El departament va demanar que les regions sanitàries catalanes que encara resten a la Fase 2, Lleida i Àrea Metropolitana, passin a la Fase 3 abans del diumenge 21, amb el final de l’estat d’alarma, i ho faci aquest dijous,18 de juny. El Procicat, Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya, va aprovar la demanda en haver garantit la tendència a la baixa de l’evolució dels factors de risc epidemiològics. A més, la Generalitat també argumenta la petició amb «l’impuls» que han donat a l’atenció primària i la seva capacitat de diagnosticar i fer seguiment dels casos.

A l’espera de la resposta formal, el ministre Illa es va referir al respecte en una entrevista al canal La Sexta on va assegurar que la decisió es concretarà en una trobada bilateral demà dimecres on s’avaluarà la situació des d’un punt de vista tècnic.

La urgència per la mobilitat estesa arreu de Catalunya apareix per la necessitat de descongestionar l’operació sortida prevista de cara al cap de setmana vinent amb motiu de la celebració de Sant Joan. De fet, la setmana passada, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va mostrar el seu disgust per la decisió de no incloure la seva ciutat i regió sanitària en la proposta pel salt a la Fase 3 i considerava que els indicadors epidemiològics eren tan bons com els d’altres regions que sí que adquirien el canvi. 

D’aquesta manera, si Catalunya obtingués l’estat de «nova normalitat» a partir d’aquest dijous 18, i gaudís de plena mobilitat arreu del territori, també beneficiaria als andorrans i residents, ja que tal com va indicar el mateix Govern a través de les xarxes socials, «els ciutadans d’Andorra tenen els drets de mobilitat en territori espanyol assimilats als ciutadans de l’Alt Pirineu i Aran».
 

Tranquil·litat al Baladrà  

A l’altra cara de la moneda, a la frontera francoandorrana, es va viure una jornada d’absoluta normalitat. Encara que fos el primer dia que es permetia la sortida lliure de vehicles del Principat arreu del territori francès, no hi va haver cap mena de retenció ni incidència pel pas fronterer. D’aquesta manera, tothom que va voler creuar a França ho va poder fer sense problema, i en el mínim temps. Igualment, no hi va haver gaire presència de vehicles francesos per entrar al país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT