Campanya per reduir el consum d’alcohol i drogues al volant
Les sancions es posen a joves, a persones de mitjana edat i a treballadors de la construcció
Els joves, les persones de mitjana edat i els treballadors dels sectors de la construcció i la indústria són els que reben més sancions administratives relacionades amb la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues. Així ho va fer saber el secretari de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), Antoni Sasplugas, durant la presentació de la nova campanya de conscienciació viària a partir de la qual es vol fomentar la mobilitat segura i reduir a zero els accidents mortals ocasionats pel consum d’alcohol i drogues arreu del territori andorrà.
Durant l’esdeveniment, van aprofundir en el fet que els joves solen conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues quan estan freqüentant o han freqüentat espais d’oci i festa; les persones de mitjana edat, després de dinars o sopars familiars o d’empresa i, finalment, els assalariats dels sectors de la construcció i la indústria, quan esmorzen o dinen durant la jornada laboral. Això ho van constatar duent a terme un treball de recerca previ que «ens ha permès desenvolupar la campanya coneixent la realitat. Vam fer un treball molt exhaustiu amb el Ministeri d’Interior amb el qual ens va ajudar molt la Policia a identificar quines són les casuístiques, les franges d’edat, quin és tipus de consum, etc. i vam detectar els tres col·lectius». A partir d’aquesta informació, van decidir enfocar tres missatges, que són els que conformen la campanya, dirigits als mateixos.
Per fer-ho, van estudiar quines emocions provocava als sectors de persones en qüestió la sinistralitat i les sancions relacionades amb la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues. Així, van constatar que «els joves tenen una sensació de dol quan perden a algú en un accident de trànsit; la gent de mitjana edat té sensació de vergonya quan se’ls sanciona i la sensació dels treballadors de la indústria i de la construcció és que se’ls altera el sentit de la responsabilitat d’alguna manera.
Amb aquesta informació, l’ACA, en col·laboració amb el departament de Mobilitat i MoraBanc, ha desenvolupat la iniciativa: «vam decidir treballar en una línia de comunicació que té la premissa d’incidir en l’entorn més proper de les persones que estan tenint una conducta d’excés, sigui la parella, un amic, un company de treball». En aquest sentit, a través de la campanya, de la qual es farà difusió per les xarxes socials, no tan sols busca sacsejar la consciència dels que són conductors, sinó que interpel·la, de manera directa, a l’entorn més proper dels mateixos perquè ajudin, en la conscienciació, a la persona.
Polítiques per reduir accidents
El ministre de Presidència, Economia i Empresa de l’Administració, Jordi Gallardo, va explicar que «el Govern treballa en polítiques destinades a reduir la sinistralitat en les carreteres andorranes de forma transversal. En especial en l’àmbit de les infraestructures viàries, tant des del punt de vista de la millora i del manteniment de la via pública, com en la instal·lació de mecanismes de control d’excessos de velocitat. També en l’àmbit educatiu el Govern intenta incidir en l’educació viària». A banda d’això, va anunciar que durant les properes setmanes es presentarà una actualització del codi de circulació que s’ha desenvolupat tenint en compte les especificitats dels comportaments ciutadans actuals.