PUBLICITAT

El Govern tindrà els costos de les guarderies per saber què assumir

  • Els cònsols passaran a l'executiu la relació del preu de tots els serveis
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Els cònsols de les set parròquies ja estan concretant amb els responsables de l'Executiu la despesa de cada servei que entenen hauria de passar a ser competència de l'Estat. Així ho van acordar ahir en la darrera de les reunions d'aquest any que s'han celebrat per redistribuir el que són les competències i també sobre la llei de finances comunals. Els cònsols s'han compromés ha passar al govern l'informe que els interventors dels comuns estan treballant per calcular d'una manerea homogènia els costos dels serveis. A més i com a primer exemple, els responsables dels set comuns enviaran al cap de Govern, Jaume Bartumeu, el càlcul dels costos i dels ingressos que suposa cada guarderia comunal, un dels serveis que ja s'ha apuntat que la competència del qual podrà passar a l'Executiu.

El portaveu dels cònsols, Enric Casadevall, va explicar ahir que després de les escoles bressol seran altres serveis, com l'esplai, les activitats culturals i esportives, així com l'aigua i la recollida de fem els serveis que s'estudiaran. Segons Casadevall la totalitat de serveis tendirà a apujar el preu ja que l'objectiu és acostar-se als costos reals. Tot i això, es preveu que hi hagi una evolució i que cada comú ho farà com voldrà, tenint en compte la situació econòmica actual.

En el cas de les escoles bressol, cada nen costa al voltant de 800 euros a les arques comunals, i poc més de 300 euros és el que paguen els pares. Aquest així com el transport i l'habitatge són serveis que ja es tenen clar que haurà d'assumir el Govern.

Els cònsols han acordat una altra cita amb els responsables de l'executiu que es farà el vinent dia 18 de gener, uns dies després de la reunió de cònsols i en la que es preveu lliurar definitivament l'informe dels interventors i el desglòs de cada guarderia amb la part dels ingressos i dels costos.

De tot el seguit de reunions celebrades entre els set mandataris comunals i l'executiu, a més de parlar-ne de les competències de cada administració s'ha avançat en altres aspectes que estan més relacionats en el sistema de finançament dels comuns. Es preveu que entri a tràmit parlamentari la proposta i acord conjunt, entre govern i comuns, per modificar el ràtio d'endeutament dels consistoris locals i que aquest ràtio que fins ara es fixava en un límit del 200% dels ingressos de l'any anterior, es canviï pel 200% dels ingressos dels últims tres anys. Aquesta decisió és ja ferma, segons assegura Casadevall, perquè en cas contrari l'any vinent «la majoria dels comuns ens passarà que estarem fora del ràtio permès», va dir.

Concretat aquest tema, la transferència dels serveis serà una tasca que requereix més temps, però tot i les eleccions esperades, els cònsols confiïn en que allò avançat fins ara no se'n vagi en orris més tard.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT