PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més d’una hora i mitja de cua per sortir per la frontera del riu Runer

La policia espanyola no va rebre la comunicació oficial de reobertura fins passades les 11.00 hores

Per Victoria Gómez Pérez

Cua de sortida per la frontera hispanoandorrana, ahir.
Cua de sortida per la frontera hispanoandorrana, ahir. | EL PERIÒDIC

El primer dia de reobertura de la frontera hispanoandorrana per viatjar a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran es va saldar amb un «trànsit dens» constant durant tot el dia que en ocasions va superar el quilòmetre de retenció, segons dades de Mobilitat. Altres fonts consultades, però, van assegurar que els passatgers de l’autocar de la companyia catalana Alsa que cobria la ruta Andorra-Barcelona van trigar més d’una hora i 20 minuts des de l’Estació Nacional fins al riu Runer. I és que a la cua provocada per ser el pimer dia de reobertura, s’hi va haver de sumar la circulació majoritària per un únic carril i un control de seguretat exhaustiu per part de la Policia Nacional que preguntava individualment pel seu desplaçament. 

En aquest sentit, cal destacar que durant les primeres hores dels dia va haver-hi certa confusió, ja que els agents espanyols no havien rebut la comunicació oficial de l’aixecament de la frontera. L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, va explicar que «la decisió es va prendre dijous al vespre i l’Administració és una màquina de transmetre informació que en Estats grans com l’espanyol pot suposar un llarg procés». Per aquest motiu, va afegir, fins les 11.00 hores no es va rebre el comunicat i, per tant, la Policia no va deixar circular amb més fluïdesa, tot i continuar demanant el passaport o permís d’Immigració per comprovar que la residència de tots els viatgers era al Principat. «Les cues que es van provocar són la prova que la mesura ha estat acceptada entre els ciutadans andorrans», va considerar Ros. 

La Costa Daurada, a la fase 3

D’altra banda, a partir del pròxim dilluns hi haurà mobilitat absoluta arreu de Catalunya, excepte a l’àrea de Barcelona i Lleida, que es convertiran en dues illes enmig de la fase 3. Així, tant la Costa Daurada com la Costa Brava, on centenars d’andorrans tenen segones residències, passaran a la mateixa unitat territorial. Ara bé, perquè es pugui viatjar del Principat a les comarques de Tarragona o Girona, Ros va recordar que abans caldrà que la Generalitat de Catalunya decreti el seu moviment. Al tancament d’aquesta edició en paper, el govern català encara no s’havia pronunciat al respecte, de manera que «els desplaçaments entre províncies, encara que siguin de la mateixa regió sanitària, continuen prohibits».

Frontera amb França

Quant a la frontera amb França, el Departament de Mobilitat també va informar que a partir del migdia es van registrar cues de més d’1,5 quilòmetres, malgrat que en aquest cas es tractava de visitants francesos que ja havien realitzat les seves compres al Pas de la Casa durant el matí i tornaven al seu país d’origen. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT