PUBLICITAT

Andorra la Vella

Reobertura a mitges

Andorrans i residents poden circular lliurement per l’Alt Pirineu i l’Aran des d’aquesta mitjanit

Per Victoria Gómez Pérez

L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir a la tarda.
L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir a la tarda. | SFGA / C. Esteve
Els espanyols no poden venir al Principat perquè no se’ls permet viatjar a l’estranger

Andorrans i residents poden circular lliurement per tot el territori de l’Alt Pirineu i l’Aran des d’aquesta mitjanit. «Això vol dir que es reconeix als ciutadans d’Andorra els mateixos drets de mobilitat –i restriccions– que al conjunt dels ciutadans d’aquestes zones», va declarar l’ambaixador espanyol, Àngel Ros. La decisió es va prendre ahir a la tarda després de «moltes hores de treball intens i constructiu en les últimes setmanes» entre les autoritats d’Andorra i Espanya, en què han intervingut directament els membres diplomàtics d’ambdós països i els seus respectius ministres de Salut i d’Afers Exteriors. Aquest matí serà el torn del cap de Govern, Xavier Espot, que mantindrà una reunió telemàtica amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Ros va explicar que si bé Espanya ha decidit fer una excepció amb Andorra, incloent-hi els seus ciutadans dins la mateixa regió sanitària del Pirineu, els espanyols d’aquestes àrees no podran venir al Principat: «Seria contradictori que hi hagi persones que no es poden moure de la seva província, però sí viatjar a un altre país», va considerar l’ambaixador, tot assenyalant que a partir del dia 22 a les 00.01 hores s’acabarà l’estat d’alarma i, per tant, l’aixecament entre fronteres serà total. De moment, però, el diplomàtic va insistir que aquest és un reconeixement exclusiu per als andorrans, donant un «tomb» a les prohibicions jurídiques que no permeten la mobilitat internacional.

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va congratular per la reobertura parcial i va agrair la integració del país en la regió sanitària. En aquest sentit, Ubach va recordar que els ciutadans andorrans també es podran moure arreu de França a partir del pròxim dilluns, sempre que la corba epidemiològica es mantingui com avui dia, i que des de l’1 de juny els veïns gals ja tenen lliure accés al Principat. 

Amb tot, Ubach va admetre no tenir previsions de la mobilitat que podria haver-hi a partir d’avui a la frontera del riu Runer, però va prometre que «els serveis de la Policia i de la Duana duran a terme les accions necessàries perquè la circulació sigui el més fluida possible».

 

Brussel·les vol reobrir el 15

D’altra banda, la Unió Europea (UE) va demanar ahir a Espanya i Portugal que també reobrin dilluns que ve. «La Comissió recomana encaridament als Estats membres que encara no ho han fet que finalitzin el procés d’eliminar les restriccions al lliure moviment i els controls fronterers dins de la UE per al 15 de juny del 2020», va assenyalar en un comunicat. Segons va informar la comissària d’interior, Ylva Johansson, la principal raó d’aquesta petició rau en el fet que la situació epidemiològica ha millorat notablement, que hi ha una convergència en el continent europeu i que tots els Estats membres han adoptat mesures de contenció com el distanciament social. «Cal obrir el més aviat possible i la Comissió recomana fer-ho dilluns. La situació ha millorat en tots els països de la UE i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha dit que les restriccions no són una mesures efectiva així que la recomanació és que obrin com abans millor», va justificar la comissària.

Brussel·les va admetre que la recomanació ofereix un marge de «temps limitat» que pot ser complicat, però va insistir que «la data és important» si es volen començar a eliminar els controls a les fronteres exteriors a partir del pròxim 1 de juliol, tal com va proposar també ahir l’Executiu comunitari, i ja havia anunciat fer inicialment el govern espanyol. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT